Iranski predsednik izrazio spremnost za saradnju s Bajdenom

Iranski predsednik Hasan Rohani u sredu je rekao da je spreman da sarađuje ​​s novoizabranim američkim predsednikom Džoom Bajdenom.

“Cilj nam je da uklonimo teret američkih sankcija s pleća iranskog naroda… taj je cilj u skladu s nacionalnim interesima”, rekao je Rohani u govoru koji je prenela državna televizija.

Rekao je da je Iran spreman za pregovore sa Sjedinjenim Državama, pod uslovom da se Bajden vrati nuklearnom sporazumu iz 2015. godine i ukine sankcije koje je uveo predsednik Donald Tramp, prenosi Hina.

“Morali bismo učiniti sve da našu zemlju i narod vratimo u vreme između 2016. i 2017. godine, nakon nuklearnog sporazuma i ukidanja sankcija kada je Iran proživljavao ekonomski rast”, rekao je Rohani.

Takođe je pozvao svoje protivnike da ne ometaju ove ciljeve. Iranski tvrdolinijaši protive se Rohanijevoj prozapadnoj politici i nuklearnom sporazumu i navijali su za Trampovu pobedu.

Rohanijev savetnik Dijako Hoseini očekuje da će Tramp zakomplikovati Bajdenov povratak nuklearnom sporazumu “sabotažom” pre nego što napusti dužnost, rekao je novinskoj agenciji ISNA.

“Da bismo neutralizovali ove planove, trebalo bi da budemo suzdržani dok nova američka vlada ne preuzme dužnost u januaru i ne dopustimo da nas isprovociraju”, rekao je Hoseini.

Tramp je povukao SAD iz nuklearnog sporazuma 2018. godine, koji je trebalo da ograniči iranski nuklearni program i spreči Iran u izradi atomske bombe, u zamenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Takođe je uveo nove sankcije Iranu, gurnuvši zemlju u najtežu ekonomsku krizu u istoriji, koju je pogoršala pandemija koronavirusa.

Izvor: Vijesti.me