Istanbul Kanal – novi projekat Turske

Turska planira da izgradi Kanal Istanbul, dugačak 45 kilometara, koji će rasteretiti moreuz Bosfor od brodskog saobraćaja i sprečiti ekološke incidente koji su se dešavali u prošlosti.

Predviđeni kanal trebalo bi da olakša brodski saobraćaj između Crnog i Mramornog mora, posebno saobraćanje tankerima preko Bosfora. Kanal dužine 45 kilometara biće izgrađen zapadno od centra grada, na evropskoj strani provincije Istanbul, a trebao bi da poveća dnevni kapacitet od 160 plovila.

Šest velikih nesreća prouzrokovalo je smrt 100 ljudi i curenje 108.000 tona nafte u Bosforu od 1960-ih godina.

Murat Kurum, ministar zaštite životne sredine i urbanizacije Turske, rekao je da je Kanal Istanbul vrlo važan projekat za budućnost Turske, s njenim obalnim strukturama, marinama, lukama i logističkim centrima.

On je naglasio da se studije o potencijalnom uticaju projekta na životnu sredinu bliže kraju i da se projekat sprovodi s najvišim nivoom ekološke osetljivosti.

“Obale Bosfora sigurno neće biti zahvaćene izgradnjom. Njegov istorijski, prirodni materijal biće sačuvan”, rekao je ministar, istakavši važnost projekta i za Tursku, ali i za svet.

Izvor: N1