Istekao rok dat Londonu za predlog kandidata za Evropsku komisiju

Danas je istekao rok koji je Brisel dao Londonu da predloži kandidata za Evropsku komisiju, s obzirom na to da je izlazak Velike Britanije iz Evropske Unije odložen do 31. januara. U Briselu nisu želeli da spekulišu o daljim koracima ukoliko London ne ispuni svoj deo dogovora. Međutim, iz kabineta Borisa Džonsona stigao je nagoveštaj da bi do kraja dana taj predlog mogao da bude poslat Ursuli Fon Der Lejen. O tome izveštava evropski dopisnik N1 Nikola Radišić.

Nadležni odbori Evropskog parlamenta u četvrtak će saslušati preostala tri kandidata za evropske komesare, koje su predložile Mađarska, Rumunija i Francuska.

Međutim, predlog Francuske da poziciju komesara za unutrašnju trgovinu preuzme Tieri Breton izaziva kontroverze širom EU.

Bogata karijera Bretona tumači se i kao prednost i kao prepreka.

Prednost zbog toga što ima ogromno iskustvo u vođenju velikih korporacija, a prepreka zbog veza koje ima u pravo sa velikim korporacijama koje je vodio, sa kojima je saradjivao ili u kojima ima deonice.

Smatra se da bi prodaja deonica, zamrzavanje statusa u kompanijama u kojima ima menadžerski status, ali i izuzimanje iz odlučivanja kada su upitanju kompanije sa kojima je povezan, mogle da eliminišu potencijalni sukob interesa.

Breton je podneo deklaraciju o finansijskom interesu u kojoj je naveo upravo to. Napisao je i da je napustio najmanje četiri pozicije u multinacionalnim kompanijama u čijim upravljačkim strukturama je učestvovao, kao i da je prodao sve svoje deonice u ATOS-u.

“Gospodin Breton ima proaktivni pristup rešavanju problema kako bi izbegao potencijalni sukob interesa, pa je i pre saslušanja prodao svoje deonice i povukao se iz upravljačkih struktura u kompanijama i udruženjima u kojima je učestvovao. Preuzeo je sve te mere kako bi zadobio poverenje članova Evropskog parlamenta. Pored toga, on će ispoštovati procedure koje su mu već predočene, što znači da će on automatski isključiti sebe iz svakog procesa donošenja odluka koji bi mogao da ima finansijske posledice po preduzeća sa kojima je povezan. I to je posebno naglasio u svojoj izjavi o interesu”, kaže Erik Mamer, portparol Evropske komisije.

Sumnje se međutim samo pojačavaju – pre svega zbog ATOS-a u kome je do 31 oktobra bio generalni direktor. Mediji podsećaju da je upravo ATOS od EU dobio milionske ugovore za zaštitu granice i da je u Briselu lobirao za izmenu evropske politike u domenu informacionih tehnologija, sajber bezbednosti ili odbrambenih politika. Međutim, iz deklaracije koju je podneo nejasno je kako će se odnositi prema zakonskim incijativama koje bi mogle da imaju uticaj na ATOS.

Mediji spekulišu da problematičan može biti i njegov odnos sa Margaret Vestager, komesarkom za zaštitu konkurentnosti, koju smatraju noćnom morom za korporacije. Poznata je po tome što stoji iza višemilionskih kazni za Gugl, Epl ili Amazon, ali i po tome što je sprečila akviziciju Alstoma i Simensa, za šta se Breton zalagao.

Deklaraciju koju je Breton podneo u utorak će analizirati odbor za pravna pitanja Evropskog parlamenta. Ukoliko oni procene da nema sukoba interesa, Breton će se, kao i preostala dva kandidata – Mađar Laslo Varhelji i Rumunka Adina Valean, pred nadležnim Komitetima pojaviti u četvrtak, kada će odgovarati na sva pitanja.

Izvor: N1