Isticanje stranih zastava zakonom ograničeno u većini zemalja regiona

Isticanje zastava stranih država, kao i simbola manjinskih naroda i zajednica u zemljama regiona regulisano je posebnim propisima i zakonima, osim u BiH gde se pravila ne primenjuju, javili su dopisnici agencije Beta povodom poziva Beograda Srbima u regionu da 15. septembra na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave istaknu srpske zastave.

U Hrvatskoj nije dopušteno isticanje zastava drugih država, uz neke izuzetke, kao što su službene svrhe, poput poseta stranih funkcionera.

Srpska zajednica u Hrvatskoj kao službenu ima narodnu zastavu Srba (trobojka bez grba), a ne zastavu Republike Srbije i ona je priznata zakonom o pravima nacionalnim manjina.

Ta zastava je, uz hrvatsku zastavu, u pojedinim opštinama i gradovima istaknuta na zgradama u kojima se nalaze institucije i ustanove srpske nacionalne manjine ili u njihovim službenim prostorijama.

U Crnoj Gori zakon predvidja da se u jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskog naroda ili nacionalne zajednice čine većinsko stanovništvo u danima državnih praznika i nacionalnog praznika tih manjina, “ispred ili unutar objekata organa lokalne samouprave, pored državnih simbola, ističu i nacionalni simboli” manjinskog naroda ili zajednice.

“U jedinicama lokalne samouprave u kojima pripadnici manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice ne čine većinsko stanovništvo, u danima nacionalnog praznika manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednica, ispred ili unutar objekata organa lokalne samouprave i uprave ističe se i nacionalni simbol manjinskog naroda ili druge manjinske nacionalne zajednice koji čini više od 15 odsto stanovništva te lokalne samouprave”, navodi se u zakonu Crne Gore.

U Bosni i Hercegovini zakonima uopšte nije jasno utvrdjeno kako se koriste i gde se ističu zastave i obeležja. Zbog političkog haosa i pravnih zavrzlama, u BiH svako ističe one zastave koje smatra svojim.

Istaknuta zastava BiH retko se može videti na području Republike Srpske, a osim zvanične zastave tog entiteta, često se ističe i zastava Srbije. Razlika izmedju zastava RS i Srbije je samo u tom što na zastavi RS nema dvoglavog orla sa četiri “s”.

U delovima sa hrvatskom većinom u pravilu se ističe zastava Hrvatske, dok se državna zastava najviše ističe u delovima zemlje gde su Bošnjaci većina.

U tim područjima neretko se ističe i zastava koja je bila zastava BiH posle proglašenja nezavisnosti 1992. godine (bela zastava sa štitom zlatnih ljiljana), koja je u Federaciji BiH korištena dok Vestendorp nije proglasio novu državnu zastavu. Tu zastavu danas u RS nazivaju “ratnom bošnjačkom zastavom”.

U Srbiji zakon predvidja da se grb, odnosno zastava strane države mogu isticati “samo uz grb, odnosno zastavu Republike Srbije, osim ako potvrdjenim medjunarodnim ugovorom nije drukčije odredjeno”.

Novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice “ako istakne grb ili zastavu strane države u Republici Srbiji bez isticanja grba, odnosno zastave Republike Srbije, osim ako potvrdjenim međunarodnim ugovorom nije drukčije određeno (član 8).

Izvor: beta.rs