Istraga o poreklu koronavirusa

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) poslaće u januaru međunarodni tim medicinskih stručnjaka u Kinu kako bi istražili poreklo virusa KOVID-19.

„SZO je u kontaktu sa Kinom i razgovara se o međunarodnom timu i mestima koji će on posetiti”, rekao na konferenciji za novinare Babatund Olovokure, regionalni direktor SZO za vanredne situacije u zapadnom Pacifiku i dodao da je po signalima iz Kine ovakva misija dobrodošla i da se planira za početak januara, prenosi Rojters.

Predstavnik SZO je dodao i da još nije potvrđeno više o detaljima posete i da li će istražitelji SZO putovati u Vuhan, gde je virus prvi put otkriven i da se svi detalji posete razrađuju sa kineskim stručnjacima.

Kina je saopštila da se oštro protivi pozivima nekih država na međunarodnu istragu porekla koronavirusa, rekavši da su takvi pozivi antikineski, ali da je otvorena za istragu koju vodi SZO.

Rojters je ranije preneo da su Sjedinjene Države, koje su optužile Kinu da su prikrivale razmere izbijanja virusa, pozvale su na „transparentnu” istragu pod vodstvom SZO .

Kineski državni mediji naveli su ranije da je virus postojao u inostranstvu pre no što se pojavio u Vuhanu, pozivjući na prisutnost virusa u uvoznoj ambalaži smrznute hrane i naučne radove koji navode da je virus bio prisutan u Evropi i prošle godine, prenosi Tanjug.

Prema poslednjim podacima širom sveta zaraženo je više od 73 miliona ljudi, a od posledica KOVID-19 preminulo je više od 1,6 miliona osoba, navodi agencija.

Izvor: politika.rs