Italija između nove vlade i novih izbora

Pokret Pet zvezdica i Socijaldemokrate su hteli da spreče izbore na kojima bi trijumfovali desničari. Ali njihovi koalicioni pregovori odvijaju se traljavo i u ne baš dobrom tonu. Obe strane prete prekidom razgovora.

Predsednik pokreta Pet zvezdica Luiđi Dimajo preti da će prekinuti pregovore sa Socijaldemokratama o formiranju nove koalicione vlade. „Ili ćemo se dogovoriti oko programskih tačaka ili nećemo dalje razgovarati“, rekao je Dimajo posle konsultacija sa dosadašnjim premijerom Đuzepeom Kontijem koji bi trebalo da predvodi i novu vladu.

Šef Pet zvezdica traži da više sadržaja njegove stranke uđe u koalicioni program – Pet zvezdica je nakon prošlih izbora bila daleko najjača opcija. Međutim šef desničarske Lige i dosadašnji koalicioni partner Mateo Salvini raskinuo je koaliciju nadajući se novim izborima na kojima bi desničari odneli ubedljivu pobedu.

Dimajo i Socijaldemokrate su izlaz videle u prekrajanju vladajuće većine, ali je sada izgleda zapelo. Dimajo između ostalog traži da sledeća vlada popusti dekrete koje je isposlovala Liga, a po kojima se recimo privatni spasioci izbeglica kažnjavaju drakonskim kaznama.

Pet zvezdica se i dalje zalažu za poresku reformu, uvođenje opšte minimalne plate i smanjenje broja poslanika.

Ovi preduslovi se nisu dopali Nikoli Cingaretiju, šefu Socijaldemokrata. „Ili će prekinuti sa neprihvatljivim ultimatumima ili nikuda nećemo stići“, rekao je on.

Cingaretiju se ne sviđa taj ton

Cingaretiju se ne sviđa taj ton

Socijaldemokrate traže zaokret u politici i jasnu privrženost Evropskoj uniji. Zalažu se za sniženje poreza za one sa nižim i prosečnim primanjima, za podršku digitalnoj ekonomiji i besplatno obrazovanje.

Očekuje se da mandatar Đuzepe Konte sledeće sedmice ode kod predsednika Serđa Matarele sa predlogom sastava novog kabineta – ako do tada pregovori ne propadnu, a Italija krene ka vanrednim izborima.

Izvor: DW