Italija sprema mere za oporavak turizma

Sve više zemalja sveta priprema se za ublažavanje mera zbog poboljšane situacije oko pandemije koronavirusa, a jedan od najvećih izazova je spašavanje turističke sezone pogotovo za zemlje čija ekonomija zavisi od turizma.

Jedna od takvih država je Italija koja već sprema mere za spas turizma. Tako će Sicilija platiti pola letova turistima koji dolaze u njihovu regiju, trećinu hotelskih računa i osigurati besplatne ulaznice za muzeje, piše engleski The Times.

Italija ima spreman budžet od 50 miliona evra kako bi spasila sektor turizma, a prve procene govore kako je država u martu i aprilu izgubila oko milijardu eura u tom sektoru. 13 odsto italijanskog BDP-a čini turizam.

Prva ublažavanja mera u Italiji koja je neko vreme bila svetsko žarište pandemije koronavirusa počinju četvrtog maja, ali kao i u ostatku sveta to će se raditi u posebnim uslovima i dalje uz stroge mere socijalne distance.

Italija je sve bliže broju od 200 hiljada slučajeva koronavirusa, a zabeleženo je i gotovo 26 hiljada smrtnih slučajeva.

Izvor: vijesti.me