Italijanski premijer zatražio podršku za novu koalicionu vladu

Italijanski premijer Đuzepe Konte zatražio je od članova pokreta Pet zvezdica da podrže novu koaliciju sa opozicionom Demokratskom partijom (PD), prenio je Radio slobodna Evropa (RSE).

Pristalice Pet zvezdica će sutra putem interneta glasati da li će stupiti u koaliciju sa dugogodišnjim neistomišljenicima iz PD.

Pojedini visoki zvaničnici Pet zvezdica su rezervisani prema bilo kakvom sporazumu sa Demokratskom strankom pribojavajući se da to može da naruši njen kredibilitet kao pokreta protiv establišmenta u situaciji kada je već izgubio dio podrške.

Prethodna administracija je pala prošlog mjeseca kada se stranka krajnje desnice Liga povukla u nastojanju da izazove raspisivanje prevremenih izbora.

“Sada je jedinstvena prilika da pokažemo da možemo izvršiti promene u ovoj zemlji. Da bismo to učinili ne moramo biti superheroji, dovoljno je da imamo normalne i odlučne ljude koji više od svega vole ovu zemlju”, napisao je Konte u poruci na društvenoj mreži “Fejsbuk”.

Nova vlada bi mogla da radi na smanjenju poreza, promijeni pristup održivom razvoju i zaštiti životne okoline, kažnjava izbjegavanje poreza i reformiše pravosudni sistem, dodao je Konte.

Izvor: Vijesti.me