Iz Muzeja u Drezdenu opljačkani eksponati vredni više milijardi evra

Jedan od najvećih evropskih istorijskih muzeja „Zeleni trezor“ (Grünes Gewölbe) u Drezdenu opljačkan je u ponedeljak ujutru, a lopovi su, kako se pretpostavlja, odneli eksponate iz kolekcije vredne više milijardi evra.

Drezdenska policija je u svom saopštenju navela da su lopovi provalili u deo Muzeja u kome se pored eksponata iz kolekcije Avgusta Drugog Jakon iz 1733. godine, nalazi i novi odeljak u kome su izložena pojedinačne dragocenosti.

Vlasti i dalje procenjuju šta su provalnici uspeli da odnesu iz kolekcije.

Pretpostavlja se da su lopovi podmestili požar pre provale, kako bi izazvali isključenje električne energije, prenosi tabloid Bilt, što je nadležna kompanija i potvrdila, ali je dodala da se sada istražuje da li su ta dva događaja povezana.

Izloženo je preko 3.000 primeraka nakita i dekorativnih predmeta

Izloženo je preko 3.000 primeraka nakita i dekorativnih predmeta

Lopovi su izgleda ušli kroz mali prozor jer nema vidljivih oštećenja izvan zgrade.

Pokrajinski premijer Mihael Kretšmer se odmah oglasio i napomenuo da šteta nije naneta samo umetničkoj kolekciji već svim Saksoncima.

„Blago koje se nalazilo u ‘Zelenom trezoru‘ u Rezidencijalnoj Palati su vekovima sticale generacije žitelja Slobodne države Saksonije. Istorija naše zemlje, naše države, se ne može razumeti bez ovog trezora i umetničke kolekcije Države Saksonije“, istakao je premijer.

Palata u kojoj je smešten ‘Zeleni trezor‘ je bila teško oštećena u savezničkom bombardovanju Drezdena u Drugom svetskom ratu, ali je kao i ostale,  obnovljena. U ovoj kolekciji koja se prostire kroz 10 posebno uređenih izložbenih salona, izloženo je oko 3.000 primeraka nakita i drugih dekorativnih predmeta od zlata, dragog kamenja, slonovače i drugih dragocenih materijala.

Kada je posle detaljne rekonstrukcije ponovo otvoren u septembru 2006. godine ovaj prostor je postao jedna od najprimamljivijih turističkih atrakcija Drezdena.

Izvor: rts.rs