IZA NASLOVA: 5 ZANIMLJIVIH PRIČA O AJERTONU SENI U JAPANU

Kao trostruki šampion Formule 1, Ajerton Sena je obezbedio tri najveća dostignuća u karijeri na japanskom Gran Pri-u. Staza Suzuka postala je nešto poput svetog hrama za navijače brazilskog vozača, ali divljenje Japanaca zbog trkačkog idola prevazilazilo je svaku granicu. Gde god otišao u Japan, Sena je izazivao aplaudiranje, poštovanje i divljenje.

Pogledajte nekoliko sjajnih priča o Seni u Japanu:

1 – Sena vozi u pogresnom pravcu

Ajrton se pojavio u nekoliko zabavno-humorističkih televizijskih emisija u Japanu, a jedan od njegovih najšmesnijih trenutaka bio je kada je vozio pogrešnim putem na stazi za karting. U videu su japanski prezenteri čak i obukli Senu kao samuraja i doveli dva kostimirana lika da se nadmeću sa vozačem: jedan od njih je izgledom podsećao na Senu, a drugi se predstavljao kao Prost, noseći Vilijamsovo plavo trkačko odelo.

2 – Sena je napadnut od strane Japanca

1992. godine Sena je bio okrušen fanovima gde god je gostovao u Japanu, a pojavljivao se i u raznoraznim emisijama. Pre i posle snimanja, fanovi nisu mogli da obuzdaju svoje uzbuđenje u činili su sve sto su mogli kako bi se približili svom idolu.

3 – Japanska zastava na njegovoj kacigi

S obzirom na to da je Honda krajem 1992. godine napustila Meklaren, Ajrton Sena je odlučio da iskoristi svoju kacigu kako bi odao počast kompaniji u svojoj poslednjoj trci u Japanu sa Hondinim motorom. Brazilac je stavio japansku zastavu na zelenu prugu svoje kacige.

4 – Intervju sa Ajrtonom i Zikom

Ajrton Sena i fudbalska zvezda Ziko zajedno su se pojavili 1993. godine u TV emisiji u Japanu. Razgovarali su najviše o odnosu Japanaca i Brazilaca u sportu. Trostruki šampion spomenuo je koliko su strastveni lolakni navijači i zahvalio im se na poštovanju koje su mu ukazali.

5 – Sena vozi Hondu NSX na stazi Suzuka

Sena je 1991. godine sve svoje stilove i vozačke veštine izlozio na trkačkoj stazi Suzuka, kada je zakoračio u mašini marke Honda NSX. To je bio najnoviji model proizvođača, koji je sadržao podatke i predloge koje je dao sam Sena pre nego što je krenuo u proizvodnju. Noseći maramice i bele čarape, Sena je Japancima dao majstorsku klasu, a video je postao viralan na internetu godinama kasnije.

Izvor: https://www.ayrtonsenna.com.br prevela – Jovana Vojinović