Izabrana nova Vlada Crne Gore, Abazović premijer

(Фото Бета/Влада ЦГ/Р.Копривица)

PODGORICA – Skupština je večeras izabrala Vladu Crne Gore na čijem čelu je premijer Dritan Abazović. Vlada ima 18 ministarstava, 20 ministara (dva bez portfelja) i četiri potpredsednika i rok joj je ograničen na godinu dana.

O predlogu za program rada i sastav vlade izjašnjavalo se 48 poslanika, 45 je bilo za, tri protiv, a uzdržanih nije bilo. Za izbor nove vlade i ekspoze mandatara glasalo je 45 poslanika nove većine, protiv su bila tri poslanika SD-a.

Nakon tri meseca institucionalne blokade i višečasovne rasprave poslanici Skupštine Crne Gore su, u odsustvu Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore, a uz podršku Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića na Cetinju izabrali novu vladu na čijem čelu će biti premijer Dritan Abazović.

Nova vlada je predstavljena kao „evropska” i zameniće dosadašnju izvršnu vlast koju je predvodio premijer Zdravko Krivokapić, a u kojoj je Abazović bio potpredsednik i koordinator bezbednosnih službi.

Potpredsednica Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarka evropskih poslova je Jovana Marović, potpredsednik Vlade za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivred Vladimir Joković, potpredsednik zadužen za politički sistem i unutrašnju politiku i ministar odbrane Raško Konjević, a potpredsednik zadužen za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović.

Ministar pravde je Marko Kovač, ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić, ministar finansija Aleksandar Damjanović, ministar spoljnih poslova Ranko Krivokapić, ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević, ministar javne uprave Maraš Dukaj, ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović, ministar prosvete Miomir Mijo Vojinović, ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, ministarka kulture i medija Maša Vlaović, prenosi Tanjug.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je Ana Novaković Đurović, ministar ljudskih i manjinskih prava je Fatmir Đeka, ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović, dok su ministri bez portfelja Zoran Miljanić i Adrijan Vuksanović.

Izvor: politika.rs