Izrael blokirao palestinski izvoz, trgovinska kriza eskalirala

Izraelska vojska je danas blokirala palestinski izvoz poljoprivrednih proizvoda, što je dovelo do eskalacije trgovinskog rata koji traje već mesec dana i to usred zabrinutsti zbog obnove nasilja. 

Nakon instrukcije ministra odbrane Izraela Naftali Beneta, vojska je rekla da ne može da dozvoli Palestincima da prenose svoje proizvode preko svog kopnenog prelaza u Jordan koji je jedina direktna izvozna ruta Zapadne obale ka spoljnom svijetu. 

Palestinska uprava, koja ima podršku Zapada, je rekla da su izraelske snage na kontrolnim punktovima blokrale isporuke povrća na putu u inostranstvo. 

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da je izvoz povrća u Izrael dostigao prošle godine 88 miliona dolara i da je činilo 68 procenata ukupnog izvoza povrća. 

Kriza je izbila u septembru kada su Palestinci odlučili da prestanu da uvoze govedinu iz Izraela. 

Palestinska uprava  je saopštila da je većina od 120.000 goveda koje su Palestinci mesečno uvozili iz Izraela prethodno uvezena u tu zemlju i da im više odgovara da ih uvoze direktno iz inostranstva.

Izgledalo je da taj potez ima za cilj da smanji ekonomsku zavisnost Palestinaca od Izraela. 

Ubrzo nakon objave u septembru izraelski uzgajivači stoke su zabeležili pad na svom tržištu i vršili pritisak na izraelske vlasti  da preduzmu akciju. 

Benet je odgovorio zabranom uvoza palestinskih proizvoda što je navelo Palestince da prošire svoj bojkot i prestanu da uvoze izraelsko povrće, voće, piće i mineralnu vodu. 

Palestinci su rekli da njihove akcije imaju za cilj da izvrše pritisak na Izrael da ukine zabranu. 

Izrael je rekao da će normalna trgovina biti obnovljena kada Palestinci ukinu zabranu uvoza stoke kojom je kriza počela. 

Trgovinska kriza poklapa se sa porastom nasilja nakon objavljivanja bliskoistočnog plana predsednika SAD  Donalda Trampa koji su Palestinci odbacili. 

Nedelja dana protesta kulminirala je u četvrtak napadom na izraelske vojnike u Jerusalimu, u kome ih je 12 ranjeno u sukobima u kojima su poginula četiri Palestinca.

Izvor: Vijesti.me