Izrael hvata Bajdenov voz

Među svetskim liderima koji su bili očarani američkom administracijom poslednje četiri godine, nalazi se i izraelski premijer, nesumnjivi dobitnik najviše političkih poklona od Donalda Trampa.

„Republikanci, demokrate, nema razlike”, izjavljuje sada Benjamin Netanijahu, koji je prihvatao sva zla trampizma.

Posle pobede Džoa Bajdena, izraelski premijer pokušava da uspostavi bolje kontakte sa demokratama kako bi izbegao ponavljanje perioda zahlađenog partnerstva iz vremena Baraka Obame.

Premijer, ministar odbrane Beni Ganc i šef diplomatije Gabi Aškenazi mogli bi da budu prvi Bajdenovi gosti kada preuzme dužnost, ali je jasno da Bela kuća više neće biti drugi dom izraelskog ambasadora u Vašingtonu.

Novi predsednik svakako neće povlačiti poteze koji bi naškodili strateškom partnerstvu sa najvažnijim američkim saveznikom na Bliskom istoku, ali Izrael neće ponovo biti u prilici da na svoj konto uknjiži kapitalne Trampove nagrade.

To su bili izlazak SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, preseljenje američke ambadase iz Tel Aviva u Jerusalim, priznavanje izraelskog suvereniteta nad sirijskim Golanom i mirovni paket koji ništa ne donosi Palestincima.

Bajden će morati da vodi računa o liberalnoj američkoj mladeži koja je pristupila Demokratskoj stranci i ne usteže se od toga da kritikuje Izrael kao okupatora, kao što to čine i mnogi američki Jevreji.

Najveće Netanijahuove košmare izaziva Bajdenova najava da će preispitati nuklearni sporazum, istina – ukoliko se Iran vrati tome da poštuje njegove odredbe. Novi predsednik je, na duboko razočaranje Izraela, podržao bečki dogovor Irana sa šest svetskih sila a Trampovo jednostrano napuštanje tog sporazuma 2018. nazvao „katastrofom”.

Bajden će nesumnjivo želeti da reaktivira osnove politike Baraka Obame, kod koga je bio potpredsednik, čime će se obistiniti mnoge najgore slutnje izraelskog premijera, koji nije krio nezadovoljstvo Obaminim odlukama, pre svega njegovom spremnošću da potpiše ugovor sa režimom u Teheranu koji Netanijahu opisuje kao „pretnju po opstanak” Izraela.

Novi predsednik SAD je već najavio da se neće vratiti staroj američkoj praksi da ne prkosi međunarodnoj zajednici, što znači da neće vratiti ambasadu u Tel Aviv. To bi moglo da znači da Srbija neće biti pošteđena neugodnog preseljenja koje je Tramp podario lideru izraelskog desničarskog Likuda.

Očekuje se da SAD ponovo otvore konzulat u Jerusalimu, koji je služio palestinskoj zajednici, i da se u Vašingtonu otvori pre dve godine zatvorena misija Palestinske oslobodilačke organizacije. Moguće je da će Bajden prećutati pitanje Golana, ali neće javno stati iza priznavanja suvereniteta nad delom okupirane teritorije.

Palestinsko pitanje vratiće se u vrh agende Bajdenove diplomatije. Palestinci će biti uključeni u viziju rešenja konflikta po principu „dve države” pošto Bajden veruje da se time obezbeđuju bezbednost Izraela kao jevrejske i demokratske države, ali i legitimna prava Palestinaca.

Obnoviće prekinute diplomatske veze sa palestinskim liderima, koje je Tramp uništio, i obnoviće slanje barem dela ekonomske pomoći koju je njegov prethodnik ukinuo, mada neće prihvatiti zahteve dela demokrata u Kongresu za uslovljavanje američke pomoći Izraelu.

Insistiraće na granicama kakve su postojale pre rata 1967, a ne onima iz Trampovog mirovnog projekta „posao veka”, koje su Netanijahuu omogućavale da pripoji velike delove okupirane teritorije. To znači i vraćanje na pitanje ilegalnih naselja na Zapadnoj obali u kojima živi pola miliona jevrejskih kolonizatora.

Palestinski lideri Fataha iz Ramale uvereni su da će Bajden otkloniti štete koje im je Tramp naneo. Palestinskim vođama Hamasa iz Gaze novi predsednik nije po volji.

Bajden je već pozdravio uspostravljanje diplomatskih odnosa Izraela i tri arapske zemlje i radiće na proširenju te liste, ali će, za razliku od Trampa, zahtevati da Izrael prethodno učini neke ustupke Palestincima.

„Ipak, ne verujem u potpuni povratak Obaminom periodu”, kaže Itamar Rabinovič, bivši izraelski ambasador u Vašingtonu, očekujući da Bajden, koji Netanijahua poznaje tri decenije, podrži traganje za novim arapskim partnerima za mir i tako učvrsti trasu puta kojim je Tramp krenuo posredujući u normalizaciji odnosa Izraela sa Emiratima, Bahreinom i Sudanom.

Dore Gold, još jedan bivši ambasador u SAD, veruje da će Bajden uspeti da stvori „bolju hemiju” od one koja je obeležavala odnose Obame i Netanijahua.

Povratak na stari kolosek posle Trampovih dramatičnih zaokreta na Bliskom istoku najavljuje udarac za udarcem Netanijahuovoj politici – ali ne u toj meri da bi strateško savezništvo SAD i Izraela postalo upitno.

Izvor: politika.rs