Izrael neće biti ruta koju će Rusija koristiti za zaobilaženje sankcija

Јаир Лапид ( EPA-EFE/GIL COHEN-MAGEN / POOL)

Izraelski ministar spoljnih poslova Jair Lapid izjavio je danas da Izrael neće biti ruta koju će Rusija koristiti za zaobilaženje zapadnih sankcija, uvedenih zbog njene invazije na Ukrajinu.

Lapid je u Bratislavi, gde se sastao sa ministrom spoljnih poslova Slovačke Ivanom Korčokom, rekao da njegovo ministarstvo tu temu razmatra sa Bankom Izraela, ministarstvima finansija, ekonomije i energije i upravom za aerodrome, preneli su izraelski mediji.

On je ukazao na humanitarni rad Izraela i diplomatska nastojanja, ponovivši da „nema opravdanja” za rusku invaziju na Ukrajinu i napade na civile.

„Izrael poput Slovačke osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu i poziva na okončanje borbe. Nema opravdanja za narušavanje ukrajinskog teritorijalnog integriteta i nema opravdanja za napade na civilno stanovništvo”, kazao je Lapid.

Šef izraelske diplomatije je najavio da će Izrael učiniti sve da pomogne u posredničkim naporima na zaustavljanju sukoba i obnovi mira.

„Mi sarađujemo sa našim najvećim saveznikom, SAD, i našim evropskim prijateljima, da sprečimo nastavak te tragedije”, naveo je Lapid.

On je pre dolaska u Slovačku posetio Rumuniju. Obe te zemlje se graniče sa Ukrajinom, a Lapid je želeo da sa njihovim zvaničnicima razgovara o ruskoj invaziji i o bilateralnim odnosima.

Jevrejska država je pod sve većim pritiskom jer nije uvela sankcije Rusiji, u vreme navoda da sve više privatnih aviona iz Moskve sleće na izraelski međunarodni aerodrom Ben Gurion kraj Tel Aviva.

Američka državna podsekretarka Viktorija Nuland rekla je u petak da bi Izrael trebalo da se pridruži sankcijama Zapada i da uvede kaznene mere ruskim oligarsima, kao i da ne želi da ta zemlja „postane poslednje utočište za prljav novac koji podstiče ratove” ruskog predsednika Vladimira Putina, prenosi Beta.

Izvor: politika.rs