Izrael tajno pregovara o normalizaciji odnosa s mnogim arapskim i muslimanskim zemljama

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je danas da Izrael vodi tajne pregovore sa mnogim arapskim i muslimanskim zemljama o normalizaciji odnosa poslije postizanja sporazuma s Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

“Postoji još mnogo neobjavljenih sastanaka s arapskim i muslimanskim zemljama da se normalizuju odnosi sa državom Izrael”, rekao je Netanjahu uoči sutrašnjeg prvog komercijalnog leta izraelskog aviona u UAE, prenio je Frans pres.

Premijer Izraela je ocenio da su “Palestinci imali dugo veto na mir, ne samo između njih i Izraela, već i između Izraela i arapskog sveta” i rekao da je već razgovorao sa zvaničnicima Sudana, Čada i Omana.

On je aludirao na nedavni sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa UAE, objavljen 13. avgusta, kojem su posredovale SAD.

“Ako bismo morali da čekamo na Palestince, čekali bi zauvek”, ocenio je Netanjahu, preneli su izraelski mediji.

Palestinski lideri su oštro kritikovali Emirate što su pristali da normalizuju odnose s Izraelom.

Sporazumom predviđa da Izrael zamrzne planove o aneksiji dela Zapadne obale, gde Palestinci planiraju da osnuju nezavisnu državu.

Netanjahu je međutim danas ponovio da će Izrael biti u stanju da anektira ta područja.

Visoki savetnik i zet predsednika SAD Donalda Trampa Džared Kušner koji je danas doputovao u Izrael da sutra na čelu američke delegacije putuje u Emirate s izraelskom delegacijom tim prvim letom rekao je da je put do sporazuma između dve zemlje bio dug i da se preokret ne postiže lako.

Kušner je podsetio na Trampov bliskoistočni mirovni plan, ocenivši da je taj dokument doveo do sporazuma UAE i jevrejske države, najavivši mnoštvo novih sporazuma.

“Mnogi ljudi opisali su stanje Blsikog istoka kao beznadežno”, rekao je Kušner dodavši da je u poslednjim nedeljama osetio optimizam i da je sada pripremljen teren za još više sporazuma.

Emirati su treća arapska zamlja posle Egipta i Jordana koja je uspostavila odnose s Izraelom.

Izvor: Vijesti.me/BETA