Izraelci idu na četvrte izbore u poslednje dve godine

Posle sedam meseci raspala se vladajuća koalicija Benjamina Netanijahua i Benija Ganca, jer nisu mogli da se dogovore o budžetu za 2021.

Izrael ide na četvrte izbore u poslednje dve godine. Vladajuća koalicija se raspala, jer nije postignut dogovor o budžetu. Ono što se naslućivalo početkom decembra se i dogodilo.

Premijer Benjamin Netanijahu i njegov glavni koalicioni partner Beni Ganc nisu uspeli da reše spor oko državne kase zbog čega je Kneset raspušten i građani Izraela će najverovatnije 23. marta ponovo na birališta.

Izraelski zakon predviđa raspisivanje izbora ukoliko fiskalni paket ne bude usvojen do utorka u ponoć, a poslanici su u ponedeljak glasali protiv produženja roka za donošenje budžeta, prenosi AP.

„Likud nije želeo izbore i neprestano smo glasali protiv njih”, izjavio je premijer Benjamin Netanijahu, uz obećanje da će njegova stranka pobediti na izborima.

Ministar odbrane Beni Ganc je optužio Netanijahua da je povlačio političke odluke s ciljem da izbegne donošenje presude u slučajevima koji su pokrenuti protiv njega. „Da nije bilo suđenja, imali bismo budžet i ne bismo imali izbore”, poručila je Gancova Plavo-bela stranka (Kahol lavan).

Malo je ko i verovao da će vlada nacionalnog spasa dva politička rivala formirana u maju kao odgovor na galopirajuću epidemiju kovida 19 potrajati dugo. Ovaj „politički brak” iz računa Likuda i Kahol-lavana u startu se pokazao kao nefunkcionalan.

U osnovi sukoba unutar vladajuće koalicije bilo je suđenje premijeru Izraela koji je optužen u tri slučaja za korupciju, podmićivanje i kršenje javnog poverenja.

„Alternativni premijer” Ganc, koji je po koalicionom dogovoru posle 18 meseci trebalo da preuzme kormilo vlade, optužio je Netanijahua da je potkopao njihov dogovor o podeli vlasti time što je ostao na funkciji tokom suđenja.

Do pada vlade došlo je ne samo zbog budžeta za 2021. godinu već i zato što je Ganc predlagao formiranje komisije koja treba da istraži okolnosti pod kojim su kupljene tri podmornice i četiri korvete od nemačkog „Tisenkrupa”. Zbog sumnje na podmićivanje ovim slučajem, koji bi mogao u Izraelu da se izrodi u prvorazredni korupcionaški skandal, već se angažovalo nemačko tužilaštvo.

Na prethodna tri izbora Netanijahu nije uspeo da sastavi većinsku koaliciju sa svojim tradicionalnim religijskim i nacionalističkim saveznicima, ali je i dalje kontrolisao dovoljno mesta u parlamentu da spreči formiranje koalicije od strane njegovih oponenata.

Netanijahu kao premijer sa najdužim stažom u Izraelu nada se da će biti u prilici da ponovo sastavi vladu, dok bi Beni Ganc mogao posle novih izbora da završi političku karijeru. Ništa ne vredi pravdanje nekadašnjeg načelnika Generalšataba da je u interesu građana Izraela ušao u vladu sa liderom Likuda, iako je znao da je „serijski kršitelj obećanja”.

Plavo-bela stranka koja je prošle godina izrasla u najjaču političku snagu koja je ozbiljno pretila da s prestola sruši „kralja Bibija” pretvorila se, kako izraelski mediji podrugljivo pišu, u kolonu „živih mrtvaca”.

Prve izborne ankete su poražavajuće po Kahol-lavan. Institut Kantar predviđa da će „plavo-beli” koji su u Knesetu imali 33 mandata, na novim izborima osvojiti tek šest mesta. Istraživanje agencije „Midgama” najavljuje da bi Ganc mogao da osvoji pet poslaničkih mesta, odnosno samo četiri, ako u međuvremenu gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldai formira stranku.

U svojoj analizi povodom raspada vlade „Haarec” piše da je Beni Ganc zaslužio sve što ga je snašlo. Njegova kratka politička karijera stigla je do jadnog kraja. Ovaj dnevnik je optužio lider Plavo-bele stranke da je ukrao glasove građana koji se protive Benjaminu Netanijahu da bi se se pridružio njegovoj vladi, verujući u lažno obećanje da će rotacijom postati premijer.

Ali, ni Likudu ne cvetaju baš predizborne ruže. Iako istraživanja pokazuju da bi pojedinačno mogao da bude najveća snaga i u novom sazivu parlamenta Netanijahu će morati da ulazi u saveze sa rivalima da bi namakao većinu 61 poslanika od 120 mesta u Knesetu kako bi formirao vladu.

Ključni rival majstoru političkih igara više neće biti general Ganc, već njegov dojučerašnji štićenik Gideon Sar koji je prošle godine pokušao da ga smeni na mestu lidera stranke. Sar koji je napustio Likud pre nekoliko nedelja i formirao stranku „Nova nada” po anketama jako je blizu podrške koju je do sada uživao Netanijahu.

Izvor: politika.rs