Izraelski vojnici pucali na Palestinca zbog pokušaja napada nožem

Izraelska vojska je danas saopštila da su njeni vojnici pucali na jednog Palestinca koji je pokušao da izvede napad nožem na severu Zapadne obale.

Kako je navedeno, pokušaj napada dogodio se na jednoj raskrsnici kraj jevrejskog naselja Ariel. Palestinac je stigao automobilom do vojnog punkta na raskrsnici i izašao iz vozila držeći nož u ruci, pa potrčao ka autobuskoj stanici gde je bilo civila i vojnika. Vojnici su pucali i ranili ga pošto je ignorisao pozive da stane. Napadač je proglašen mrtvim kad je prevezen u bolnicu, dodaje se u vojnom saopštenju. Palestinsko ministarstvo zdravlja je međutim navelo da je ranjeni Palestinac živ u kritičnom stanju, prenosi Asošiejted pres.

Vojska je rekla da je postavila prepreke na putevima u tom području i da traži vozilo u kome je Palestinac dovezen na mesto napada, javljaju izraelski mediji.

U proteklim nedeljama pojačano je nasilje Palestinaca protiv izraelskih vojnika i civila na Zapadnoj obali i u Jerusalimu i učestali su napadi jevrejskih naseljenika na Palestince.

Izraelska vojska je razmestila dodatne snage da spreči nove napade.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc sastao se ove nedelje sa palestinskim predsednikom Mahmdudom Abasom da razgovora o zajedničkim naporima da se zaustavi nasilje na Zapadnoj obali i izraelskim potezima da se olakša život Palestinaca na toj okupiranoj teritoriji.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u Šestodnevnom ratu 1967. godine i tamo sada živi oko 600.000 jevrejskih naseljenika u više od 130 naselja širom te teritorije sa 2,5 miliona palestinskih stanovnika.

Palestinci teže da Zapadna obala bude glavni deo njihove buduće države koja bi obuhvatila i pojas Gaze, a da istočni Jerusalim bude glavni grad.

Izvor: politika.rs