Izraelsko-arapski „front” protiv Teherana

Šef Stejt departmenta i ministri Izraela, UAE, Bahreina, Maroka i Egipta ujedinjeni protiv mogućnosti da Iran razvije nuklearno oružjeУчесници самита у пустињи Негев: Абдулатиф бин Рашид ел Зајани (Бахреин), Самех Шукри (Египат), Јаир Лапид (Израел), Ентони Блинкен (САД), Насер Бурита (Мароко) и шеик Абдулах бин Зајед (УАЕ) (Фото: Бета-АП/Jacquelyn Martin

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministri spoljnih poslova Izraela i četiri arapske države demonstrirali su jedinstvo usmereno protiv nuklearnih ambicija Irana.

Naime, visoke arapske diplomate i šef Stejt departmenta iskoristili su dvodnevni samit u izraelskoj pustinji Negev da pritisnu domaćina da oživi pregovore s Palestincima o uspostavljanju mira.

Dvodnevni sastanak održan je u situaciji kada su Izrael i pojedine arapske zemlje zabrinuti da će razgovori o obnavljanju nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. godine, koji se privode kraju u Beču, ostaviti Teheranu mogućnost da napravi atomsko oružje, ali i da ojača gerilske snage u regionu, poput Hezbolaha. Uoči samita Entoni Blinken je rekao da su SAD i Izrael posvećeni tome da onemoguće Iranu da napravi nuklearno oružje.

Na završetku razgovora u kibucu Sde Boker u pustinji Negev, gde je sahranjen osnivač modernog Izraela David Ben Gurion, izraelski šef diplomatije Jair Lapid je najavio da će ovi razgovori dobiti trajnu formu kako bi se ojačale trgovinske i bezbednosne veze sa sunitskim arapskim državama.

„Ova nova arhitektura – zajedničke sposobnosti koju gradimo ima cilj da zastraši i odvrati naše zajedničke neprijatelje, pre svega Iran i njegove zastupnike”, rekao je Lapid posle sastanka s kolegama iz SAD, Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Bahreina, Maroka i Egipta, prenosi Rojters.

Ministar inostranih poslova Bahreina Abdulatif el Zajani opisao je razgovore kao korisne za odvraćanje grupa koje podržava Iran, poput Hezbolaha. „Naravno, deo ovog procesa biće obnovljeni napori za rešavanje palestinsko-izraelskog sukoba”, dodao je Zajani.

Kao još jedan znak da novi „saveznici” zbijaju redove protiv Irana, izraelski ambasador u Bahreinu Ejtan Naeh rekao je da će njegova zemlja uskoro imenovati vojnog atašea u štab Pete flote američke mornarice u Bahreinu.

Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Maroko normalizovali su veze s Izraelom u okviru američke inicijative poznate kao Avramov sporazum 2020, dok je Egipat bio prva arapska država koja je 1979. godine sklopila mir s Izraelom.

Pozdravljajući ove sporazume arapskih država s Izraelom, Blinken je posle sastanka jasno poručio da ovi regionalni dogovori ipak nisu zamena za mirovni napredak između Palestinaca i Izraelaca.

Kao i ove četiri arapske zemlje, i SAD žele rešenje s dve države kojim bi Palestinci dobili državnost zajedno s Izraelom. Ali, razgovori koji bi vodili tom cilju zaustavljeni su 2014.

U danu kad je održavan ovaj izraelsko-arapski samit jordanski kralj Abdulah doputovao je u Ramalu kako bi se sastao s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Fokus ovog susreta su napori na smanjenju regionalnih tenzija uoči svetog muslimanskog meseca ramazana.

Ministarski izraelsko-arapski samit, koji je po oceni domaćih medija nazvan „istorijskim”, organizovan je u trenutku kad američki saveznici na Bliskom istoku izražavaju zabrinutost zbog sve većeg nedostatka posvećenosti Bajdenove administracije ovom neuralgičnom regionu. Iako Vašington stalno ponavlja da ostaje duboko posvećen regionu, glavni fokus njegove spoljne politike okrenut je strateški važnijim problemima – Kini i Rusiji, koja je 24. februara započela rat u Ukrajini.

Vlada Neftali Beneta može da bude više nego zadovoljna jer je uspela da prvi put na izraelskom tlu okupi šefove diplomatija arapskih zemalja koje su normalizovale odnose s jevrejskom državom.

Povodom ovog sastanka zvaničnik izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Gil Haskel rekao je za izraelski radio Kan da se umereni sastaju da razgovaraju i formiraju front protiv ekstremista.

Izvor: politika.rs