Japan ukida vanredno stanje

Očekuje se da će Japan danas ukinuti vanredno stanje za svojih 39 od 47 prefektura, a glavni grad Tokio spreman je zadržati ograničenja sve dok karantin uverljivo ne pokaže da se virus povlači, izveštavaju lokalni mediji.

Treća po veličini svetska ekonomija pre mesec dana je proglasila vanredno stanje pozivajući građane da za 80 posto smanje međusobni kontakt kako bi se usporilo širenje infekcije i smanjio pritisak na medicinske usluge. Vlada je najavila da će situaciju preispitati sredinom maja.

Odluka o vanrednom stanju omogućila je vlastima da kažu ljudima da ostanu kod kuće i da zatvore škole i prodavnice, ali u Japanu nema kazni za nepoštovanje odluka. 

Premijer Šinzo Abe nastoji da uspostavi ravnotežu između štete za stanovništvo od daljeg gašenja te potrebe za suzbijanjem virusa. Vlada je ove sedmice saopštila da će u svoj savetodavni odbor za borbu protiv epidemije imenovati dodatna četiri ekonomista.

Japan ima 16.100 potvrđenih slučajeva koronavirusa, bez slučajeva s kruzera koji je bio u karantinu u Yokohami, te 696 smrtnih slučajeva.

Japan je izbegao eksplozivni rast infekcije kakav se dogodio u SAD-u i drugde, a po broju testiranih je među zemljama s najmanje testiranja, sa svega 188 PCR testiranih na 100.000 osoba, nasuprot 3159 u Italiji i 3044 u Nemačkoj.

Najteže pogođeni Tokio do sada je obavio samo 50.000 testova, od čega je oko 5000 bilo pozitivno. 

Izvor: Vijesti.me