Jedite kao Elizabeta II, ishrana pomoću koje je vitalna i sa 93 godine

Iako je pre dve godine, nakon što je na odmoru na Majorci završio u bolnici s upalom pluća i zamalo umro, govorio da ga boli briga za savete lekara Džeremi Klarkson, zvezda automobilističkih emisija “Top Gear” i “Grand Tour”, a sada i nove serije u kojoj se bavi poljoprivredom i promoviše obnovu engleskog sela “I bought a farm” (Kupio sam farmu), očito je promenio mišljenje.

Strast prema vinima i cigaretama zamenio je, čini se, novim, zdravim navikama. Već se  avgustu po britanskim medijima vrtjela priča o “novom Clarksonu”, a kada se u oktobru pojavio na jednom društvenom događaju u Londonu, izazvao je pravi pozitivan šok. Ne samo da je 13 kilograma lakši nego i izgleda zdravo, čak i pomlađeno. Tajna Klaksonovog preobražaja ne leži u nekoj trenutno popularnoj dijeti ili programu, već je njegovo nadahnuće je 93-godišnja britanska kraljica Elizabeta II.

Naravno, ne postoji “dijeta kraljice Elizabete II” ili neki plan za mršavljenje koji su za nju osmislili nutricionisti. Nikad joj to nije trebalo. Vitalna vladarka sa najdužim stažom na prijestolu ima životne navike koje su joj pomogle da i u desetoj deceniji života funkcioniše savršeno, fizički i mentalno. Osnova tog nepisanog plana za dug i zdrav život su umjerenost, samokontrola i jednostavan zdrav razum. 

Prije nekoliko godina bivši upravnik Deren Mek Grejdi za Telegra je izjavio kako kraljica nije ljubiteljka hrane. “Ona jede da bi živjela, a ne živi da bi jela. Princ Filip, za razliku od nje, obožava hranu i mogao bi o njoj pričati cijeli dan. Recimo, jako voli roštilj”,  – rekao je Mek Grejdi. Dodao je i da je kraljica vrlo oprezna s novim jelima i da svaki novi recept temeljno prouči prije nego što da zeleno svjetlo za njegovu pripremu u svojoj kuhinji. 

Zna šta voli, šta je dobro za nju i toga se drži. Mnogima, posebno onima koji su iskusni sa dijetama, dovoljno je da bace  pogled na jelovnike i prehrambene navike Elizabete II da shvate kako se u zapravo radi o poprilično restriktivnim okvirima, ali i pravilima koja će svaki dijetetičar, svaki ljekar pozdraviti – od toga da jede više manjih obroka dnevno, jede uvijek u isto vrijeme, uživa u niskokaloričnim namirnicama bogatim vrijednim sastojcima poput ribe, povrća i voća…

Što se fizičke aktivnosti tiče, tačno je da kraljica ne džogira po parkovima Windsora. Ona je ipak fizički aktivna, znatno više nego mnogi puno mlađi ljudi. Voli jahanje, a koristi i svaku priliku za kilometarske šetnje sa svojim psima bez obzira na kojem od svojih posjeda provodi vrijeme. Bitno je kretati se, kažu stručnjaci, i bitna je konstanta.

Čaj i keks prije doručka

Kraljica svaki dan počinje šoljicom svježe pripremljenog čaja Earl Grey (poznati crni čaj aromatizovan uljem bergamota) s nekoliko komada keksa. Kraljica u svoj čaj nikad ne dodaje šećer ni mlijeko

Žitne pahujice, voće i tost za doručak

Tipičan doručak britanske kraljice sastoji se od žitnih pahuljica i sezonskog voća. Druga, mnogo rjeđa varijanta doručka je tost s marmeladom. Ponekad (uglavnom u vrijeme oko Božića) kraljica se počasti doručkom od pečenih jaja s dodatkom dimljenog lososa i malo tartufa.

Elizabeta II
Elizabeta II(Foto: Instagram)

Ručak bez skroba

Kraljica ruča uvijek u isto vrijeme, u 13 sati. Na tanjiru ima mnogo proteina, malo ugljenih hidrata. Često jede ribu ili jednostavno pripremljenu piletinu, recimo s grila uz veliku zdjelu salate. Izbjegava tjesteninu, pirinač i krompir, tj. namirnice bogate skrobom. Iako je zdrav, s britanskog dvora je gotovo protjeran bijeli luk. Razlog je jednostavan: niko ne želi da se članovi vladarske obitelji “čuju”. Kuvari takođe moraju biti jako pažljivi s lukom u jelima.

Užina uz čaj, kolače i sendviče

Za poslijepodnevni obrok, užinu ili čaj u 17 sati, u kraljevskoj kuhinji se najčešće pripremaju biskviti, i to kolač s medom i šlagom ili čokoladni biskvit. Čokoladu, kažu ljudi koji rade u njenom domaćinstvu, obožava – a preferira tamnu čokoladu sa što većim udjelom kakaa. S tim bi se složili i stručnjaci, jer je tamna čokolada bogat izvor brojnih korisnih tvari, superhrana koja pomaže u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti. Za ovaj obrok pripremaju se svakako i sendviči: s krastavcima, dimljenim lososom, jajima i majonezom ili šunkom i senfom. Hljeb ne smije da ima koricu, a sendviči su trouglastog oblika, jer kraljica ne voli kvadratne. Voli i hljeb s maslacem.

“Well done steak” za večeru

Za svoje večernje obroke kraljica, opet, uglavnom bira lagana jela, poput ribe s grila, povrća i salata. Voli i tradicionalno englesku nedjeljno pečenje a na meniju se ponekad nađu i jagnjetina, ovčetina i tetrijeb. Meso mora biti uvijek dobro pečeno. Omiljeno joj je jelo odrezak s umakom od gljiva, pavlake i viskija. Drage su joj, kao i svima, domaće namirnice, povrće iz njenih vrtova, voće poput bijelih bresaka i jagoda koje uzgajaju u Windsoru, kao i govedina, teletina i riba s njezinih posjeda Sandringhama i Balmorala. Kada je riječ o voću, jede se samo ono što je u sezoni (opet nešto što bi pozdravili svi prehrambeni stručnjaci). Deren Mek Grejdi je jednom rekao: “Poslužite joj jagode svakog dana tokom ljeta i neće reći ni riječi. Ali, pokušajte to uda uradite u januaru, pa će vam poručiti da se nikad više ne usudite da joj pošeljete genetski modifikovano voće”.

Čašica ali umjereno

Kraljica rijetko pije alkohol, a u tim prilikama najčešće se radi o koktelu od džina i Dubonneta (aromatizirani aperitiv od crnog vina) s mnogo leda i kriškom limuna za ručak ili o čaši desertnog vina za večeru. Ponekad, nakon večere, kraljica voli da popije i čašu šampanjca. Prije nekoliko godina pojavili su se napisi kako kraljica svaki dan popije četiri čaše alkoholnih pića. Deren Mek Grejdi kazao je da to nije istina, jer bi se posljedice toga sigurno vidjele na gospođi u ozbiljnim godinama.”Dan joj ne počinje velikom čašom džina i tonika”, rekao je Mek Grejdi.

Izvor: Vijesti.me