Jermeni napuštaju i pale svoje domove u Nagorno-Karabahu

Jermeni koji žive u gradu Karvačar u Nagorno-Karabahu počeli su da pale svoje kuće nakon objave o predaji delova te oblasti Azerbejdžanu. Kako javlja jermenski Sputnjik, stanovnici Karvačara iznose iz svojih kuća potrepštine, nameštaj i životinje pre nego što će napustiti grad, prenosi Tanjug.

TV voditeljka Olga Skabejeva objavila je na svom telegram kanalu snimak na kojem se vidi zapaljena kuća. Ona je napisala da ljudi spaljuju svoju imovinu kako je ne bi predali Azerbejdžanu.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjijan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

Deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, dve strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Nagorno-Karabah sa Jermenijom. Takođe je predviđeno otvaranje koridora između Azerbejdžana i Autonomne Republike Nahičevan u Jermeniji.

Prema sporazumu Azerbejdžan će povratiti veliki deo teritorije koji je bio pod jermenskom kontrolom od početka 1990. godine. Azerbejdžan od sutra treba da preuzme kontrolu nad tom teritorijom.

„Danas je poslednji dan, sutra će azerbejdžanski vojnici biti tu”, rekao je jedan vojnik u selu Šarektar, u oblasti Kalbadžar koja treba da bude prepuštena Bakuu. Samo u tom selu, koji označava granicu sa susednom oblašću Martakert koja treba da ostane pod jermenskom kontrolom, najamnje šest kuća jutros je gorelo.

„To je moja kuća, ne mogu je ostaviti Turcima”, kako Jermeni često zovu Azerbejdžance, rekao je vlasnik jedne od kuća bacajući zapaljene daske i krpe natopljene benzinom unutra.

Rekao je da su čekali da se nešto sredi ali da su razumeli kada su videli da se demontira hidrocentrala. „Svi će zapaliti svoju kuću danas. Dali su nam do ponoći da odemo”, rekao je on.

Dodao je da su takođe premestili grobove svojih roditelja smatrajući da će Azerbejdžanci sa zadovoljstvom da ih oskrnave. Juče je najmanje desetak kuća zapaljeno u tom istom selu i okolini, prenosi Beta izveštaje novinara Frans presa.

Izvor: politika.rs