Jerusalim: Demonstranti traže ostavku premijera Netenjahua

Hiljade građana Izraela danas su u Jerusalimu protestovale ispred rezidencije izraelskog premijera Benjamina Netenjahua, koji se suočava sa suđenjem za korupciju i ne uspeva da se izbori sa sve dubljom krizom zbog epidemije korona virusa.

AP izveštava da popularnost Netenjahua opada u poslednjih nekoliko nedelja tokom kojih se našao na udaru brojnih, raznorodnih kritika i zahteva da podnese ostavku, jer, kako se između ostalog može čuti, “nije sposoban da vodi državu dok traje sudski postupak protiv njega”.

Građani protestuju zbog loše ekonomske situacije u zemlji, zbog rasprostranjene korupcije Netenjhua zovu “krajm ministar” (igra reči: prajm minister, premijer na eng.). Poštujući meru fizičkog distanciranja, demonstranti su se u velikom broju okupili ispred Netenjahuove rezidencije uzvikujući parole i praveći buku duvačkim instrumentima.

S obzirom da je Netenjahu, posle tri puta neuspešno organizovanih parlamentarnih izbora, na kraju sklopio dogovor sa svojim glavnim političkim oponentima i formirao vladu nacionalnog jedinstva, glavna opozicija izraelskom premijeru nalazi se na ulicama Jerusalima.

Istovremeno, Netenjahu je izazvao veliko, rastuće nezadovoljstvo građana zbog prebrzo donetih odluka o ublažavanju restriktivnih mera i načina na koji je upravljao pandemijom korona virusa. Izrael je danas suočen sa oštrim porastom broja novozaraženih kovidom-19 i ekonomijom koja je u zastoju sa više od 20 odsto nezaposlenih.

Izvor: tanjug