Jesu li američki obaveštajci Kini ukrali podatke o koronavirusu?

Američke obaveštajne agencije poseduju veliku količinu genetskih podataka koji bi mogli biti ključni za otkrivanje porekla korona virusa – čim uspeju da ih dešifruju.

Ovaj „džinovski” katalog informacija sadrži genetske podatke dobijene iz uzoraka virusa koji su proučavani u laboratoriji u kineskom gradu Vuhanu, a koja bi, prema tvrdnjama nekih zvaničnika, mogla biti izvor epidemije kovida-19.

Još uvek je, međutim, nejasno kako su i kada američke obaveštajne agencije dobile pristup informacijama, ali Si-En-En navodi da su računari uključeni u kreiranje i obradu ove vrste genetskih podataka obično povezani sa spoljnim serverima baziranim na klaud tehnologiji, što ostavlja otvorenu mogućnost da su podaci hakovani, navode neimenovani izvori.

Ipak, „prevođenje” ogromne količine sirovih podataka u upotrebljive informacije povlači za sobom niz izazova, uključujući korišćenje dovoljno računarske snage da se sve to obradi. U tu svrhu, obaveštajne agencije se oslanjaju na super kompjutere u nacionalnim laboratorijama Ministarstva energetike.

Međutim, postoji problem i sa radnom snagom.

Obaveštajnim agencijama nisu potrebni samo vladini naučnici dovoljno vešti da tumače složene genetske podatke o sekvenciranju i koji imaju odgovarajuće bezbednosne dozvole, već moraju da govore i mandarinski, pošto su informacije napisane na kineskom jeziku sa specijalizovanim rečnikom.

Obaveštajci koji vrše 90-dnevnu analizu nadaju se da će ove informacije pomoći da se dobije odgovor na pitanje kako je virus sa životinja prešao na ljude.

Otkrivanje te misterije ključno je za konačno utvrđivanje činjenice da li je kovid-19 „procureo” iz laboratorije ili je sa životinja prešao na ljude prirodnim putem, navelo je za Si-En-En više izvora, prenosi Tanjug.

Izvor: politika.rs