Još bez dogovora u Briselu

U Briselu je večeras u delegaciji Beograda za Tanjug potvrđeno da nikakav dogovor sa prištinskom stranom još nije postignut.

Kako je Tanjugu rečeno, delegacija Beograda još se nalazi u zgradi Evropske službe za spoljne poslove, a pregovarač Prištine Besnik Bisljimi ranije je napustio je zgradu.

Portparol EU Peter Stano na Tviteru je objavio večeras da sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine uz posredovanje specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka u Briselu i dalje traje i da se pregovori nastavljaju.

Bisljimi je novinarima ispred zgrade EEAS-a rekao da je na sastanku u Briselu postignut načelni dogovor o povratku slobode kretanja između dve strane i da se čeka pristanak Beograda.

Dve delegacije su tokom dana nekoliko puta odvojeno razgovarale sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, a trilateralnog sastanka nije bilo.

Glavni pregovarač Beograda, Petar Petković nešto pre 21.00 čas završio je bilateralne razgovore sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčkom.

Petković nije davao izjave za medije, a iz delegacije Beograda na ovim pregovorima nisu mogli da potvrde da li će se razgovori u Briselu nastaviti i sutra.

Prethodno su iz delegacije Beograda za Tanjug potvrdili da nikakav dogovor sa prištinskom stranom nije postignut tokom današnjih razgovora.

To su potvrdili i portaprol EU, Peter Stano kao i ambasada SAD u Prištini koji su poručili da se pregovori nastavljaju u cilju dolaska do rešenja za trenutnu krizu na Severu KiM.

Razgovore sa EU posrednicima u Briselu prvi je završio glavni pregovarač Kosova, Besnik Bisljimi, koji je po izlasku sa sastanka novinarima okupljenim ispred zgrade EEAS-a rekao da je na sastanku u Briselu postignut načelni dogovor o povratku slobode kretanja između dve strane i da se čeka pristanak Beograda.

Nacrt dogovora, prema Bislimijevim rečima, podrazumevao bi primenu nalepnica za registarske tablice, povlačenje jedinica ROSU i srpskih barikada, razmeštanje pripadnika KFOR-a na administrativnim prelazima i formiranje radne grupe za rešavanje pitanja slobode kretanja vozila.

Bisljimi je rekao da su se tokom dana razgovori odvijali odvojeno sa EU posrednicima i da pregovarači Beograda i Prištine nisu seli zajedno za sto.

Izvor: politika.rs