Još jedno upozorenje za Tursku!

Turska je danas dobila još jedno upozorenje od EU nakon što je najavila da će njen istraživački brod Javuz nastaviti sa operacijama u spornim vodama Mediterana.

Brod Javuz biće u pratnji još tri turska broda, iako se u upozoprenju iz EU kaže da se “svi brodovi nedvosmisleno upozoravaju da ne plove u tom području”, preneo je Rojters.

Spor između Turske i Grčke intenziviran je proteklih nedelja zbog prava na istraživanje nalazišta nafte i gasa u Mediterana, čak je prošle nedelje došlo i do manjeg sudara između grčkih i turskih brodova.

“Turski planovi za istraživanje naftnih rezervi u Mediteranu odnose se i na delove morskog pojasa koji pripada Egiptu, odnosno Kipru i to dodatno podiže tenzije”, upozorio je evropski šef diplomatije Žozep Borel i pozvao Tursku da bez odlaganja obustavi sve aktivnosti u tom delu Mediterana i počne dijalog.

“Ova akcija je podriva napore za obnavljanje dijaloga i pregovora i postizanje deeskalacije, što je jedini put ka stabilnosti i trajnim rešenjima”, naveo je Borel u izjavi koju je prenela diplomatska služba EU (EEAS).

Turski predsednik Erdogan je juče izjavio da jezik pretnji i sankcija “neće odvratiti Tursku” da zaštiti svoja zakonska prava.

Izvor: b92.net