Josipović: Hajde da ne razgovaramo preko senzacionalističkih medija

Иво Јосиповић (Википедија)

Savudrija – Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenjuje da odnosi Srbije i Hrvatske nisu dobri, te da je poslednjih godina učinjen korak nazad, i smatra da samo razgovorom, direktnim, a ne preko senzacionalističkih medija, mogu da se unaprede odnosi dve zemlje, ali i u celom regionu. „Potrebno je više otvorenih razgovora, ne preko senzacionalističkih medija, već za stolom, između vodećih ljudi, političara, javnih funkcionera, i to je jedino što može doneti poboljšanje odnosa”, rekao je Josipović u intervjuu za Tanjug u Istri, gde je učestvovao na skupu „Strateški ekonomski razgovori”.

Kako podseća, bio je učesnik odnosa dve zemlje od 2010. do 2015. godine i smatra da je u tom vremenu ozbiljno podignut kvalitet tih odnosa i da je bilo određenih pomaka.

„Nažalost, čini mi se da je sada učinjen ozbiljan korak nazad, ali, na kraju krajeva, to je uvek i do unutrašnjih pitanja”, rekao je Josipović.

Na pitanje šta učiniti da se poboljšaju odnosi Srbije i Hrvatske odgovara da treba više razgovarati i raditi na projektima koji donose dobrobit i jednoj i drugoj strani, uz više ekonomske i kulture saradnje.

Podseća da Srbija i Hrvatska imaju mnogo toga zajedničkog, kao i teške trenutke istorije iza sebe, ali je potpuno jasno da je sudbina obe zemlje Evropska unija.

Hrvatska je sad unutra, bile je brža, a na Srbiji je da sprovede reforme i reši najbolnija pitanja, pre svega odnos prema Kosovu, rekao je Josipović, za vreme čijeg mandata je Hrvatska, pre tačno 10 godina, 2013, postala članica EU.

Josipović veruje i da će proces pristupanja zapadnog Balkana, koji je zastao, biti nastavljen.

„Ne verujem u teoriju štapa i šargarepe jer to nikad nije ništa rešilo. Treba jačati svest o tome da evropska budućnost svakoj zemlji donosi benefite i dobre okolnosti”, kaže bivši šef hrvatske države.

Kada je reč o budućnosti EU, ukazuje da su turbulentna vremena i ključno je da EU smogne snage da ojača.

Izvor: politika.rs