Kad zaboli, važno je znati: Gde je šta u stomaku?

Koliko vam se puta desilo da vas zaboli nešto u stomaku, pa da pitate ljude oko sebe “Šta je ovde?” Da li je slepo crevo, žuč, slezina ili su jednostavno gasovi? Da li je u pitanju problem zbog prejedanja ili čir? Mesto na stomaku koje vas boli govori vam i o čemu je reč.

Iako je zapaljenje slepog creva najčešće prva stvar na umu većine ljudi kada osjete bol u donjem delu stomaka, debelo crevo je takođe čest krivac. Pod inflamatorne bolesti creva ili zapaljenje debelog creva spadaju dve ni malo jednostavne bolesti – ulcerozni kolitis i Kronova bolest, piše Noizz.rs.

Divertikum je verovatno izraz sa kojim se retko srećete, a to su zapravo proširenja sluzokože koja nastaju u debelom crevu, i mogu da proizvedu ozbiljne bolove, posebno na levoj strani stomaka.

Kako ne bi nagađali da li je uzrok bolova preobilan obrok, ili nešto mnogo ozbiljnije, proverite koji organ se nalazi na kom mestu. Naravno, ako je reč o bolu koji se ponavlja ili ako je toliko jak da vam stvara ozbiljnu neprijatnost tokom dana, najbolje bi bilo da odete kod doktora. Većina ovih stvari može uspješno da se izleči ako se dijagnostifikuje na vreme.

Bol u stomaku
foto: Noizz.rs

“Mesto bola ne mora da bude mesto patološkog procesa. Ako vas boli na jednom mestu, ne mora da znači da je na tom mestu uzročnik bola”, objasnila je Radmila Šehić, lekar ambulante za odrasle Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu.

“Ispod grudne kosti je želudac. Ispod toga, nešto iznad pupka predeo dvaneestopalačnog crijeva. Tačno ispod desnog rebarnog luka, sa unutrašnje strane prema pupku je žučna kesa, i na dodir bol može da se pojača. Ukoliko vas tišti ili boli u predelu struka, pojasno, moguće je da je reč o problemu sa gušteračom. Ukoliko se bol projektuje lučno- od desne preko sredine ka levoj strani stomaka, pomislimo na debelo crevo. Kada vas tu boli ili osećate pritisak može se raditi o posledici nervoze, loše ishrane ili problemima sa stolicom. Ako je bol prisutan u predelu desne prepone i na dodir se oseti jak prodoran bol ili bol osećate prilikom podizanja desne noge, verovatno se radi o slepom crevu. Bol u predelu male karlice, iznad pubične kosti, to jest ispod pupka, ukazuje na mokraćnu bešiku. Kod žena ovo može ukazivati i na problem s jajnicima, a kod muškaraca na problem s prostatom”, objasnila je doktorka.

Izvor: Vijesti.me