Kafići i restorani u Moskvi otvoreni samo za vakcinisane

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin naredio je da barovi i restorani mogu da poslužuju samo vakcinisane goste i one koji su preležali infekciju i razvili imunitet.

Ovo je jedna od drastičnih, ali nužnih mera smatraju u Kremlju odakle stižu i upozorenja da je porast broja inficiranih izazvala delta varijanta koronavirusa, koja je prvi put otkrivena u Indiji, ali i sporo sprovođenje programa imunizacije u Rusiji iako su čak četiri vakcine domaće proizvodnje odobrene za upotrebu.

Sobjanin je potvrdio da će nova ograničenja stupiti na snagu 28. juna uz konstataciju da su takve mere neophodne kako bi se izbegao novi i stroži lokdaun, prenosi Tanjug.

Svi koji žele da posećuju kafiće, restorane ili barove moraće da pokažu svoj kju-ar kod kao potvrdu o vakcinaciji, ili dokaz o preležanom kovidu 19, ili negativni test ne stariji od tri dana.

Iz Kremlja je danas saopšteno da će građani Rusije koji nisu vakcinisani ili nisu preležali kovid-19, neizbežno biti suočeni sa diskriminacijom na radnom mestu.

„Ljudi koji se nisu vakcinisali ili nisu preležali kovid-19 neće moći da rade gde požele. To neće biti moguće jer su oni pretnja svima koji rade s njima”, upozorio je predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, dok je gradonačelnik Sobjanin potvrdio da su slična pravila „već mesecima na snazi u mnogim gradovima Evrope i Azije”.

Izvor: politika.rs