Kako da povratite volju za poslom posle odmora

Verovatno nema osobe koja barem s vremena na vreme, posebno pre i nakon godišnjeg odmora, nema volje za poslom, oseća se prazno, odugovlači i odlaže radne zadatke, pa ih obavlja teškom mukom. Kako biste se lakše uhvatili u koštac sa poslom ovih dana, ali i generalno tokom cele godine, evo zanimljivih primera i saveta koje valja isprobati.

Rascepkajte zadatak

S vremena na vreme svi se nađemo u situacijama u kojima ne znamo otkuda početi i kako krenuti dalje. Količina posla je takva da se jednostavno osećamo izgubljeno i preopterećeno. U tom periodu vreme može jednostavno proteći, a da nismo obavili ništa. Jedan od načina obavljanja takvog posla je njegovo deljenje na manje segmente za koje vam treba manje vremena. Ako to nije moguće, zadajte sebi kraće vremenske periode rada i odmora.

Vizualizacija posledica

Većina osoba kada nema volje za radom, najčešće se radije prihvata manje važnih zadataka koji su samo distrakcija i odugovlačenje važnih zadataka. Time održavaju privid zaposlenosti s malom produktivnošću. Kada vam se to dogodi, stanite na trenutak i zamišljajte obavljanje toga glavnog složenijeg zadatka. Takođe, zamišljajte šta će se dogoditi ako nastavite odlaganje obavljanja zadataka. Verujemo da će vam to pomoći da se prihvatite posla.

Sa druge strane, kada je reč o mnogo malih jednostavnih zadataka koje treba obaviti, postoji takođe tendencija odlganja njihovog obavljanja. Ali, skup tih malih zadataka, ma koliko oni bili manje važni, deo su dnevnih zadataka koje morate obaviti, jer njihovo nakupljanje može sa vremenom postati veliki problem. Zamislite šta će se dogoditi ako s vremenom ne obavite te zadatke.

Strategija rešavanja

Znate onaj osećaj kada se osećate lenjo i jednostavno vam se ništa ne radi? I kada imate osećaj kao da ćete umreti ako obavite neki zadatak? U tom trenutku vrlo je teško pokrenuti se, pogotovo ako je zadatak dosadan i demotivišući.

Nažalost, ne postoji recept kako da dosadan zadatak pretvorite u zanimljiv zadatak. Ono što možete je da imate metodologiju rada da ne počinjete zanimljivije zadatke tako dugo dok ne obavite taj dosadan. Takođe, tokom obavljanja tog dosadnog zadatka pokušajte smisliti načine kako ga obaviti što brže i efikasnije.

Pozitivan stav


Dobili ste novi zadatak za koji ste odgovorni, ali ne znate odakle početi? U mislima vam je samo strah od grešaka i mogućih posledica i to vas koči u započinjanju posla. Odugovlačenje sa poslom samo će vam napraviti još veću štetu, jer ćete s vremenom još više gubiti samopouzdanje. Pokušajte se fokusirati na pozitivne stvari i šta će se dogoditi ako uspete. Potražite pozitivne ljude koji vam mogu pomoći u obavljanju zadatka ili usmerenjem i dobrim savetom, ili konkretnom pomoći oko obavljanja određenog zadatka. Briga oko svake sitnice koja može poći po zlu neće vas dovesti daleko.

Izvor: opusteno.rs