Kako da preživite januar

Novogodišnje slavlje se bliži, a bogata trpeza, koja je neizostavni deo svakog slavlja, istanjiće kućne budžete za dane posle praznika.

Ljubica Pantelić iz Beogradske bankarske akademije ocenjuje da u narednom periodu neće biti pretprazničnih skokova cena.

“Mislim da smo sa skokovima cena za ovu godinu završili, ukoliko ne bude nekih neočekivanih i nepredviđenih okolnosti. Uglavnom se radi o poskupljenju sezonskih proizvoda, svežeg voća i povrća i možda malo ribe, zbog pojačane potražnje tokom posta”, rekla je Ljubica Pantelić, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a.

Kako dodaje, marketinške kampanje postaju sve agresivnije i da bi potrošači trebalo da budu oprezni.

“Ako obratite pažnju, imamo sezonske reklame velikih proizvođača i prodavaca koji prikazuju srećnu porodicu na okupu sa njihovim proizvodima na stolu. Ja apelujem da budete umereni u svemu”, istakla je Ljubica Pantelić.

Istraživanje jednog portala pokazalo je da se četvrtina građana zadužuje da bi kupilo poklone za novogodišnje praznike.

Ljubica Pantelić savetuje potrošačima da se ne zadužuju.

“Najbezbolnije je potrošiti ono što ste akumulirali u prethodnom periodu. Ako već imate želju da kupujete poklone i volite da se opustite tokom praznika, onda je bi bilo dobro da se unapred pripremite za to”, kazala je Ljubica Pantelić.

Podseća da postoji mogućnost plaćanja platnim karticama i na rate bez kamate, ali ukazuje da ni to nije dobar način, pošto će i taj dug kasnije doći na naplatu.

Izvor: rts.rs