Kako grožđe može izazvati neželjene efekte?

Grožđe je poznato po tome što se koristi u vinogradarstvu već vekovima. Ono sadrži vitamine, minerale, antoksidante i mnoge hranljive sastojke poznate po svojim koristima po zdravlje.

Međutim, prekomerna konzumacija grožđa može izazvati neke negativne efekte. To podrazumeva stomačne tegobe, dijareju, prekomernu gojaznost i komplikacije u trudnoći.

Kako grožđe može izazvati neželjene efekte?

Grožđe je malo i možete ga konzumirati i previše. Jedna puna šolja (92 grama) grožđa sadrži preko 60 kalorija. Mala veličina grožđa čini da vam bude lakše da ga pojedete previše, a to vam dodaje kalorije.

To što jedete velike porcije grožđa redovno, može dovesti do prekomerne težine.

Kao i većina drugog voća, grožđe sadrži i vlakna, a konzumiranje previše vlakana može dovesti do opstipacije.

Većina štetnih efekata grožđa ima veze sa prekomernim konzumiranjem istog. Iako negativni efekti nisu česti, važno je da se informišete o njima.

Koji su loši efekti grožđa?

Salicilna kiselina u grožđu može izazvati problem sa varenjem. To se događa kada pojedete previše grožđa. A ako pojedete previše grožđa tokom dana, to takođe može izazvati dijareju. Prekomerna težina koju možete dobiti vremenom, još jedan je negativan efekat grožđa.

Može izazvati stomačne probleme

Kao što je rečeno, grožđe sadrži salicilnu kiselinu. Neka istraživanja upozoravaju na netoleranciju na ovu kiselinu, koja se ispoljava upalom gastrointestinalnog trakta, bolom u trbuhu, dijarejom i nadutošću.

U nekim studijama se navodi da su pojedinci koji su jeli semenke grožđa, dobili upalu slepog creva. Nesvarena semenka ili ostaci voća, takođe mogu izazvati akutne bolove u trbuhu.

Grožđe, takođe, može stvoriti problem ukoliko imate sindrom iritabilnog creva. Ona sadrže nerastvoriva vlakna koja mogu stimulisati gastrointestinalni trakt. Ukoliko imate sindrom iritabilnog creva, osigurajte to da ne jedete grožđe na prazan stomak.

Ako imate probavne smetnje ili problem sa stomakom, može vam pomoći sok od đumbira. Đumbir, takođe, pomaže u smanjenju mučnina, naročito u slučaju trudnoće ili drugih tretmana, kao što je hemoterapija.

Može rezultirati dijarejom

grožđe

foto: pixabay.com

Hrana bogata šećerom može izazvati dijareju. Neka istraživanja su pokazala da šećerni alkoholi, organska jedinjenja koja se nalaze u šećeru, mogu dovesti do dijareje. Međutim, nema dokaza o tome da grožđe sadrži šećerne alkohole.

Sok od grožđa može izazvati ovaj problem kod podložnih pojedinaca, jer sadrži jednostavne šećere.

Neki ljudi veruju da grožđe može izazvati i putničku dijareju. To je vrsta dijareje koja se javlja kada otputujete u mesto na kom su hrana i higijenske navike drugačije od onih na koje ste navikli.

Putnička dijareja može biti problematična ukoliko ste daleko od kuće. Možete smanjiti rizik ukoliko ponesete lekove kao što je loperamid, koji vam mogu pomoći u ovom slučaju. Razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom o idealnoj dozi koju bi trebalo da uzimate. Ovi lekovi možda nisu bezbedni za trudnice i decu mlađu od tri godine.

Može dovesti do prekomerne težine

Konzumiranje prekomerne količine grožđa može dovesti do brzog unošenja kalorija. Grožđe ima veliku količinu kalorija. Iako nema dokaza o tome da grožđe dovodi do gojaznosti, prejedanje njime može povećati rizik od toga.

Takođe, možda ćete želeti da smanjite unos grožđa kao užine. Ono sadrži manje kalorija u poređenju sa kolačićima i slatkišima, ali vas prekomerno jedenje grožđa može dovesti do povećanja kilograma, na duže staze.

Birajte sveže grožđe pre nego konzervirane varijante jer ovo drugo sadrži duplo više šećera i može ubrzati vaše gojenje.

Ideja da grožđe dovodi do gojaznosi još uvek nije zvanična. Možete uvrstiti ovo voće u svoju svakodnevnu ishranu, ali ograničite sebi porcije (recimo na 8-10 grožđica dnevno).

Može uzrokovati komplikacije tokom trudnoće

Ovaj efekat može se pripisati resveratrolu u grožđu, koji je moćan polifenol koji takođe možete naći u vinu.

U studiji je otkriveno da suplementi resveratrola, zapravo, mogu dovesti do problema sa pankreasom kod fetusa u razvoju. Iako studija ne navodi ništa protiv grožđa, bolje je biti oprezan.

Neke ranije studije pokazale su da suplementi resveratrola, zapravo, mogu biti dobri tokom trudnoće. Ali, u velikoj meri, studije nisu ubedljive. Zato je najbolje proveriti sa svojim lekarom da li smete uzimati grožđe tokom trudnoće.

Mogu izazvati davljenje, kod dece

Ovo je rasprostranjen problem. Neoljušteno voće obično može izazvati gušenje kod dece, naročito one između šest i 12 meseci. Isti slučaj je i sa grožđem. To je period kada deca uče da žvaću i gutaju hranu, zato je najbolje deci davati oljušteno grožđe.

Glavni problem kod grožđa su njegova veličina i oblik koji imaju savršene dimenzije da blokiraju dečje disajne puteve. Ukoliko dete počne da se davi grožđem, probajte sledeće savete:

  • Ako možete da vidite grožđe, pokušajte da ga uklonite prstima. Nemojte naslepo gurati prste kako ne biste, eventualno, gurnuli grožđe dublje, to može pogoršati stvari
  • Ukoliko ne možete da vidite grožđe i vaše dete je tiho i ne kašlje efektivno, pozovite pomoć
  • Ukoliko vam je dete svesno, ali i dalje se davi, pokušajte da ga udarate. To možete uraditi tako što ćete okrenuti dete licenm nadole, prema svojim butinama. Poduprite mu glavu svojim rukama i zadajte mu oko 5 oštrih udaraca po sredini leđa, svojom rukom (između lopatica).

Može izazvati alergiju

grožđe

foto: pixabay.com

Iako je alergija na grožđe retka, može biti problematična. Otkriveno je da specifični protein u grožđu izaziva alergijske reakcije kod pojedinaca.

Grožđe, takođe, može izazvati anafilaksu, koja je opasna po život.

Još jedna studija navela je slučaj osamnaestogodišnje studentkinje kojoj je jedenje grožđa izazvalo svrab, osip i oticanje lica.

Većina alergija na grožđe nije opasno po život, osim anafilakse.

Anafilaksa nastaje otpuštanjem histamina i drugih hemikalija u organizam. To dovodi do neprohodnih krvnih sudova, što na kraju vodi do oticanja tkiva u ustima i disajnim putevima (i opasno niskog nivoa krvnog pritiska).

Najpoznatiji lek za anafilaksu je primena epinefrina. Epinefrin je hemikalija u telu koja povećava rad srca i može povisiti krvni pritisak.

Može pogoršati problem sa bubrezima

Studije su pokazale akutno zatajenje bubrega kod pasa nakon jedenja grožđa. Nakon konzumiranja grožđa, prijavljeno je da su psi povraćali. Takođe su imali anoreksiju, letargiju i dijareju. Izveštaj Nacionalnog instituta za dijabetes i probavne i bubrežne bolesti upućuje na to da pojedinci sa uznapredovalim hroničnim bolestima bubrega i dijabetesom ograničavaju unos određene hrane, uključujući grožđe.

Iako nijedna studija nije direktno povezala grožđe sa štetnim efektima na bubrege kod ljudi, morate biti oprezni. Ako imate bilo koji oblik bolesti bubrega, držite se podalje od grožđa i razgovarajte sa lekarom.

Kao što je rečeno, grožđe je uglavnom bezbedno. Takođe je i neverovatno hranljivo. Ali važno je znati loše efekte koje može izazvati. Ovo voće takođe može imati negativne efekte u kombinaciji sa određenim lekovima. Ako uzimate bilo koji oblik lekova, trebalo bi da budete oprezni.

Izvor: telegraf.rs