Kako je Angela Merkel postala najmoćnija žena u istoriji Nemačke

Niko osim Helmuta Kola nije u posleratnoj Njemačkoj tako dugo bio na vlasti: u nedelju se navršava 15 godina kako je Angela Merkel kao prva žena preuzela kancelarsku funkciju.

Merkel na svojoj poziciji namerava ostati do kraja mandata sledeće godine. Nakon toga se “večita kancelarka”, kako je sama najavila, povlači iz politike.

Apeli Angeli Merkel da još jednom razmisli o svojoj odluci da se povuče iz politike postali su glasniji tokom pandemije koronavirusa kada se Merkel još jednom pokazala kao pragmatična i odlučna političarka koja svoju zemlju uspešno vodi kroz istorijsku krizu. Uprkos porastu novozaraženih poslednjih nedelja, Nemačka je još uvek među zemljama koje se najuspješnije nose s pandemijom, piše Hina.

Angela Merkel je rođena 1954. u Hamburgu kao Angela Kasner u porodici protestantskog sveštenika koji je porodicu preselio u DDR kako bi pomogao da vjerski život u “zemlji radnika i seljaka” ne zamre u potpunosti. Angela je 1986. nakon studijskih boravka u Rusiji doktorirala fiziku i vodila miran život naučnice sve do događaja koji su prethodili padu Berlinskog zida.

Kolova “Devojčica”

Njeno pojavljivanje na velikoj političkoj pozornici je tesno povezano s ujedinjenjem Nemačke kada je kao pripadnica građanskog pokreta Istočne Nemačke i kasnijim ulaskom u Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) utrla put karijeri.

Po mnogima ona ne bila moguća bez mentorstva tadašnjeg kancelara i predsednika CDU-a Helmuta Kola koji je od samog početka krčio karijerni put svojoj “Medšen” (“Djevojčici”) kako je Kol nazivao novopečenu parlamentarnu poslanicu iz istočnonemačke provincije.

Merkel
Merkelfoto: Reuters

Kol je i taj koji ju je 1990, na iznenađenje mnogih, imenovao prvo ministarkom porodice i mladih, a kasnije i zaštite životne sredine. Unutarstranački uspon je okrunjen preuzimanjem funkcije predsednice stranke 2000. i brutalnim kidanjem veza s bivšim mentorom Kolom koji je CDU skandalom oko tajnih donatora odvukao u najdublju krizu u istoriji stranke.

Teško u senci kancelarke

Vlast u zemlji Merkel je preuzela 2005. nakon prijevremenih izbora kada je i sastavila prvu od četiri vlade. Sve odreda koalicijske: tri sa socijaldemokratama i jednu s liberalima. Ali, razumljiv je bio otpor socijaldemokrata prilikom formiranja posljednje koalicije: sve stranke u koaliciji s demohrišćanskom Unijom CDU/CSU i s premoćnom Angelom Merkel na čelu vlade su venule u njenoj senci. Koliko god su socijaldemokrate u vladama s Angelom Merkel izborili neke istorijske projekte poput minimalca, na kraju sve zasluge idu Angeli Merkel.

Razumna, pragmatična i nepretenciozna Angela Merkel se mnogima čini kao idealna antiteža alfa-mužjacima kako na domaćem tako i na međunarodnom planu, piše Hina. U istoriju će ući njena otvorena suzdržanost u susretima s političarima poput Silvija Berluskonija ili Donalda Trampa.

U jednom trenutku časopis Zime ju je čak nazvao “Kancelarkom slobodnog sveta”. Bilo je to u jeku izbegličke krize 2015/2016. koja je Merkel oduzela mnogo energije i glasova u korist desničarske Alternative za Nemačku (AfD).

Sudbonosno “Uspećemo!”

I dok jedni smatraju da je dobra njena odluka da otvori granice za preko milion izbeglica poprativši to istorijskom rečenicom “Uspećemo!” drugi smatraju da je to bio početak njenog kraja i jedna od retkih pogrešnih procena u pragmatičnim odlukama obeleženoj karijeri. Uzalud je kancelarka pokušavala izjavama da će se izbeglice, jednom kada prođe rat, vratiti kućama. Ova odluka je podelila naciju što je vidljivo i danas na protestima protiv mjera u borbi protiv pandemije koji su u velikoj mjeri infiltrirani istim onim desnim snagama koje su pokrenule proteste protiv kancelarkine izbegličke politike.

Svoju, za mnoge iznenadnu, odluku o povlačenju iz politike Merkel je i donijela u dramatičnim danima na jesen 2018. kada je CDU prošao katastrofalno na izborima u nekoliko saveznih pokrajina a AfD, upravo na krilima neraspoloženja kancelarkinom izbegličkom politikom, ostvario rekordne rezultate.

Ipak, Merkel uprkos tomu još uvek obara rekorde popularnosti i mnogi bi je hteli videti na kancelarskoj poziciji i nakon izbora za Bundestag na jesen sledeće godine.

Izvor: vijesti.me