Kako je trenirati najbolje igrače na svetu?

Maursio Poketino ima i najbolji, ali možda i najzahtjevniji trenerski posao – vodi vrhunsku ekipu Pari Sen Žermena, pod velikim pritiskom i obavezom da samo pobeđuje.

On je u intervjuu za “L’ekip” govorio kako se snalazi u toj ulozi, kako se bori visokim očekivanjima i kakav je svakodnevni životu sa najboljim igračima sveta.

“Očekivanja stvorena ovog leta znače da i pre početka utakmice morate da pobijedite sa 5:0. A ako nakon deset minuta igre i dalje nemate 3:0 – kakvo razočarenje! Mislim da je ovo greška. U fudbalu obaveza ne postoji, svaki rival ima kvalitete i zna da zakomplikuje”, kazao je Poketino.

Mnogo je talenta, mnogo je zvezda u ekipi, ali PSŽ kao klub nije navikao na to…

“Kada se pogledaju talenti, imena koja su u klubu, to nikada ranije bilo. Niko nema iskustva, mi smo prvi koji to proživljavamo. Niko nema iskustva kako se upravlja takvim timom, kakvu filozofiju igre zahtevaju takvi igrači. Zato moramo da se prilagodimo, u skladu sa onim što igrači osećaju”, kazao je Poketino.

“Upravljamo ljudima, emocijama. Ponašanje svih nije ravna linija. To je niz uspona i padova, jedan je srećan, drugi je povruheđen, jedan igra, drugi ne. Mislim da je najvažnija stvar za stručni štab da pokuša da izbalansira raspoloženje igrača, a onda i formu”, dodao je.

Argentinac je naglasio da igrači PSŽ-a nisu samo fudbaleri…

“Ne smemo da zaboravimo da u našim rukama imamo najbolje igrače na svetu, ali i njihove porodice, njihove medijske krugove, njihove navijače. Nije lako… Okruženje često tera igrača da vjeruje da ima samo prava, a da nema obaveze. Kada ravnoteža nije u redu, tu počinje problem”, kazao je Poketino.

Izvor: Vijesti.me