Kako se izdržavaju evropske monarhije?

Mnoge evropske monarhije su značajno “smanjene” u poslednjim decenijama, pa se od članova kraljevskih porodica očekuje da pronađu posao i sami sebe izdržavaju.

Od 10 glavnih kraljevskih porodica u Evropi, devet i dalje prima novac za obavljanje svojih dužnosti – jedini izuzetak je Kneževina Lihtenštajn, koja ne dobija novac poreskih obveznika za podmirivanje svojih troškova, preneo je CNN.

Koliko novca dobija svaka od porodica zavisi od lokalnih zakona i tradicije. Pojedine zemlje daju svojim kraljevskim porodicama veliku paušalnu svotu novca. Druge se finansiraju iz različitih izvora, što otežava direktno poređenje.

I to ko će biti pripadnik kraljevske porodice “puno radno vreme”, što znači da će sve što će raditi biti da predstavlja krunu, takođe, varira od mesta do mesta. U nekim je zemljama biti rođak monarha dovoljno da se kvalifikujete za člana kraljevske porodice “puno radno vreme”. U drugim zemljama čak se i od braće i sestara kralja ili kraljice očekuje da pronađu posao.

Velika Britanija

Britanska kraljevska porodica jedna je od najvećih i najbogatijih u Evropi. Prema zvaničnoj veb-stranici monarhije, 16 odraslih i troje dece trenutno se smatraju članovima kraljevske porodice. Aktivnosti kraljice Elizabete II i njene porodice u velikoj meri se finansiraju kroz suvereni grant, koji je iznosio oko 103 miliona dolara u 2018-19. godini.

Monako

Kneževska porodica Monaka ima četiri punoletna člana koji rade “puno radno vreme” kao članovi porodice – princa Alberta II, njegovu suprugu princezu Šarlin i njegove sestre princeze Karolina i Stefani. Albert II i Šarlin imaju dvoje dece, Gabrijelu i Žaka. Kneževska kuća je dobila 54,5 miliona dolara u 2020. godini, od čega 14,6 miliona ide princu, a ostatak podmiruje troškove administracije i održavanje palate.

Holandija

Holandsku kraljevsku porodicu čini sedam odraslih članova i troje dece koji se smatraju članovima kraljevske porodice koji rade puno radno vreme. To su kralj Vilem-Aleksander, njegova supruga Maksima, njihove tri kćerke, kraljeva majka, brat i njegova supruga, zatim tetka i njen suprug. Monarhija dobija 49,2 miliona dolara za 2020. godinu, od čega 6,5 miliona ide kralju.

Norveška

Sedam članova norveške kraljevske porodice, uključujući dvoje dece, smatraju se članovima kraljevske porodice koja radi “puno radno vreme”. To su kralj Harald V i njegova supruga kraljica Sonja, sin Hakon i njegova porodica i kraljeva sestra princeza Astrid. Kraljevina je dobila 48,7 miliona dolara 2019. godine, od čega je 1,4 miliona dolara dato kralju i kraljici, a 1,1 milion dolara prestolonasledniku i princezi. Princeza Marta Luiz, Hakonova sestra, obavlja neke službene dužnosti, ali takođe, radi i na sopstvenim projektima van kraljevske porodice. Napisala je nekoliko knjiga i ima JuTjub kanal o konjima i terapeut je alternativne medicine. Nakon kritika iznetih prošle godine, ona je najavila je da će prestati da koristi svoju kraljevsku titulu u privatnom životu.

Belgija

Belgijska kraljevska porodica u 2018. godini dobila je 14,6 miliona dolara, navedeno je na njenom zvaničnom vebsajtu. Najveći deo toga, 12,9 miliona dolara, bilo je za pokrivanje troškova vezanih za službene dužnosti kralja Filipa.

Danska

Danska kraljevska porodica na čelu sa kraljicom Margretom II dobila je sredstva u iznosu od 12,2 miliona dolara u 2018. godini, navedeno je u godišnjem izveštaju. Paušalni iznos pokriva sve troškove, uključujući održavanje kraljevskih rezidencija.

Luksemburg

Samo četiri člana vladajuće porodice Luksemburga rade “puno radno vreme” kao članovi kraljevske porodice i za to dobijaju novac. To su veliki vojvoda Henri i njegova supruga, velika vojvotkinja Marija Terezija, njihov sin princ Giljaum, veliki naslednik Luksemburga i njegova supruga grofica Stefani de Lanoi, velika naslednica Luksemburga. Prema budžetskim dokumentima koje je objavila luksemburška vlada, kraljevska kuća je tokom 2019. godine dobila 11,8 miliona dolara kako bi pokrila sve administrativne troškove. Veliki vojvoda je, takođe, dobio lična davanja u iznosu od 312.000 dolara, navodi se na zvaničnoj veb stranici.

Švedska

Sedam odraslih osoba i dvoje dece u Švedskoj se smatraju članovima kraljevske porodice. Među njima su kralj Karl XVI Gustav i njegova supruga kraljica Silvija, prestolonaslednica Viktorija, njen suprug princ Danijel i njihovo dvoje dece. Monarhija je dobila 7,5 miliona dolara 2019. godine za sve neophodne troškove.

Španija

Španska kraljevska porodica je relativno mala, čine je kralje Felipe, kraljica Leticija, njihove dve kćerke i kraljevi roditelji. Prema podacima sa zvaničnog vebsajta monarhije, kraljevska porodica je dobila 8,8 miliona dolara iz budžeta Španije.

Lihtenštajn

Kneževina Lihtenštajn je jedina monarhija u Evropi koja ne prima nikakav novac od poreskih obveznika. Kraljevska porodica je jedna od najbogatijih u Evropi, sa velikom imovinom i bankom u privatnom vlasništvu. Iako je kraljevska porodica velika, samo četiri člana su pripadnici kraljevske porodice koji rade “puno radno vreme”: monarh, princ Hans-Adam II, njegova supruga, princeza Mari-Agle, njihov sin princ Aloaz i njegova supruga princeza Sofi. Za razliku od drugih evropskih monarhija, princ ima aktivnu ulogu u politici. On ima pravo da predlaže zakone, može da daje pomilovanja i imenuje sudije. Moć dolazi sa odgovornošću – prema ustavu može se glasati o njegovom poverenju ukoliko to zahteva najmanje 1.500 birača.

Izvor: B92.net