Kako Srbi proslavljaju najčešću slavu

Današnja slava jedna je od najčešćih. Svetom Nikoli, jednom od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitniku putnika, moreplovaca, ribara i splavara, posvećeno je 1.120 crkava u Srbiji. Kako se proslavlja Sveti Nikola?

Da bi se na vreme isekao slavski kolač, osveštalo žito i vino na Svetog Nikolu, valja poraniti.Pripremila Gorana Mladenović

Slavi i kruševački vladika David u Sabornom hramu, sedištu episkopije. To što je Sveti Nikolaj izuzetno poštovan u srpskom narodu, i te kako ima veze sa predstojećim praznikom Hristovog rođenja.

“Nije to tek tako i masovno. I uopšte to pretprazništvo roždestva Hristovog koje podrazumeva nedelje pripreme, da Sveti Nikola baš bude tada i da toliko bude slavljen kod Srba”, kaže Aleksandar Erić, sveštenik Kruševačke eparhije.

Nekada se na slavu nije zvalo, ali dinamičniji život zahteva da se nasleđe od predaka usaglašava i prilagođava stvarnosti. Iako je oduvek bila posna, vremenom se i trpeza promenila.

“Taj internet čini čuda, ljudi putuju pa je prisutno dosta novog na posnim trpezama. Tako da danas je neka uzrečica da nije teško više da se posti”, ističe Dejan Marković, ugostitelj iz Trstenika.

Etnolog Narodnog muzeja u Čačku Snežana Ašanin smatra da je važno da je slava sačuvala onu osnovnu nit.

“Da je slava deo porodice. Porodica slavi svog sveca zaštitnika. Da se to jedno veoma važno kulturno dobro koje se sačuvalo kod nas i da je od 2014. godine na reprezentativnoj Uneskovoj listi”, dodaje Ašaninova.

Vreme slava je i vreme okupljanja, sloge, pomirenja.

Izvor: rts.rs