Kakva je perspektiva turističkih agencija?

Kontroverzna odluka grčkih vlasti da će svi turisti koji dobiju vakcinu protiv korone moći slobodno da letuju u ovoj zemlji, veoma je moguće da će produbiti ionako tešku situaciju domaćih turoperatera.

Korona virus je uzrokovao da turizam postane najpogođenija grana privrede. Od početka epidemije, od momenta kada su se pojavili prvi slučajevi korona virusa u našoj zemlji, kao i u zemljama širom sveta, svi su morali da se naviknu na nove uslove koje je počela da “diktira” surova pošast.

I pored državne pomoći i isplate ukupno šest minimalaca za svakog od radnika, mnoge agencije jedva sklapaju kraj s krajem jer mesecima nisu zaradile ni dinar. Polako su počinjale da ulaze u bakrot, počela je blokada računa, a samim tim i rada turističkih agencija.

Mnoge agencije su se istovremeno nadale boljoj letnjoj i zimskoj sezoni, međtim, imajući u vidu prognoze o nastavku epidemije, optimizam je bivao sve manji, a korona je počela da sve više uzima danak.

U ovakvim okolnostima pitanje je ima li rešenja za njihovu budućnost, ali i šta će biti sa uplaćenim novcem i aranžmanima.

Goran Kaličanin, radnik u jednoj od turističkih organizacija, objasnio je kakvo je stanje u turističkim agencijama i imali spasa i nade za opstanak i ponovni rad turističkih agencija bez posledica koje je epidemija ostavila na ovu granu poslovanja.

– Stanje je katastrofalno, svi smo se nadali da će se stvari brže menjati na bolje, umesto toga padamo u ambis. Ja sam šef poznate agencije i postao sam tehnološki višak, zato što nisam mogao da budem na teretu firmi koja mi je toliko dala u žiovtu – rekao je Goran Kaličanin, nekadašnji šef jedne turističke organizacije.

Goran Kaličanin navodi da su od ranije svi najavljivali da će bankroti krenuti, i evo ih, posle nekog vremena zaista postaje zvanično, i sa blokadama i sa bankrotima.

Da je stanje zaista “katastrofalno” u turističkim agencijama govori i podatak do kog smo došli u gore navedenoj fotografiji. Naime, jedna poznata turistička agencija iz Beograda u blokadi je već dve nedelje.

Turističke Agencije
FOTO: PRINTSKRIN APR

Na veliku žalost, to nije jedina turistička organizacija u Srbiji kojoj je račun u blokadi, mnoge turističke organizacije i agencije žale se na isto.

Turističke agencije kažu da je za opstanak agencija važno da se obezbedi ulazak naših turista u Grčku, najbolje bezuslovno, ili da se u što skorije vreme definišu precizni uslovi ulazaka turista. U suprotnom, gotovo je nemoguće da agencije prežive, tvrde agenti, govoreći o nekom najboljem mogućem scenariju i za agencije i za radnike, ali i putnike.

– Prema poslednjim podacima 15 organizatora je u stečaju ili likvidaciji… Sada vidimo i blokade… Stotine subagenata su prestali sa radom – objašnjava radnik, nekadašnji šef turističke agencije i dodaje:

– Ako ne budemo imali bilateralne odnose sa Grčkom, brojaće se dani, a ne nedelje do sledećeg bankrota ili blokade! Samo bilateralni odnos za nesmetan ulazak naših državljana u Grčku moze da nas spasi…

– Međutim, svedoci smo da svi pooštravaju mere. Za ulazak Grci pominju vakcinu kao uslov, Turska je uvela PCR test… I ponavljam, Grci mogu da nam pruže uslugu, a pare nemaju da vrate – upozorio je Goran Kaličanin.

Izvor: Kurir.rs / Srbijadanas