Kakve je promene donelo “Jutro”

Na ovogodišnjem međunarodnom Festivalu drama i serija FEDIS, zlatnu antenu za glavnu žensku ulogu dobila je Jovana Stojiljković za ulogu Anđele u seriji Jutro će promeniti sve. Nagrada Duga, koje se dodeljuje na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, otišla je u ruke producenata takođe ove serije

. Našla se na brojnim listama koje su je uvrstile u najbolje serije 2018. godine. Pored svega toga, možda i najvažnije, ostavila je veliki trag u domaćoj televizijskoj produkciji.

Kako je sve počelo

Pre skoro godinu dana premijerno smo pogledali prvu epizodu serije i to na ne tako konvencionalan način. Postavljena u celosti na YouTube, lako i brzo dostupna baš kako generacija koju prikazuje konzumira sadržaje. Epizode u proseku traju 20-ak minuta, kao veliki broj sitkoma, čime dodatno drže pažnju.

Prikazivala se na RTS-u, a sada se nalazi i na online platformi. Bez velikih akcionih scena, bazirana je na razvoju likova, njihovoj povezanosti i atmosferi. Tome doprinose i brojne lokacije na kojima je snimana, čime je razbijen i šablon snimanja u studijima. Na scenariju su preko godinu dana, pored autora Gorana Stankovića i Vladimira Tagića radili Maja Pelević, Dimitrije Kokanov, Milan Marković Matis, Boris Grgurović i Filip Vujošević. Kroz 39 epizoda predstavili su nam milenijalce u borbi sa haotičnom današnjicom.

“Realna” serija

Problem razumevanja sopstvene seksualnosti elegantno je prikazan kroz lik Anđele. Pop kultura vrlo često ume da fetišizira LGBTQ+ likove, pogotovo ženske, što ovde nije slučaj. Nakon filma “Pored mene” koji prikazuje gej momke, ovo je još jedna priča na našoj sceni koja na pravi način novim generacijama normalizuje ovakav tip veza. Pored Anđele fokusirani smo i na ostatak njene ekipe koju čine Filip (Nikola Rakočević), Saša (Isidora Simijonović) i Ljuba (Andrija Kuzmanović).

Nikola Rakočević

Svi imaju različite pozadine zbog kojih su tu gde jesu; provincijalci, uspešni studenti, privilegovana deca iz kruga dvojke. Iako je fokus na toj grupici vidimo kako njihove odluke utiču na širi spektar ljudi i imaju posledice.

  Neki od glavnih motiva su borba sa neuspehom, besparicom i nesigurnošću. Bilo da je u pitanju povratak iz Amerike zbog nezadovoljstva, problem sa dugovima, neželjenim trudnoćama ili potraga za poslom, sve su to stvari sa kojima je mladi susreću. Bez ikakvog ulepšavanja stvari. Tako se dotiče i političke (ne)korektnosti i ne tako retke nepravde koja je prisutna na radnim mestima.

 Bitan deo serije jeste muzika. Od uvodne špice do poslednje epizode provlače se taktovi Darkwood Dub-a, Idola, Jarbola, Svemirka, Velikog Prezira, Nipplepeople-a i mnogih drugih. Maestralno doprinose atmosferi i skreću pažnju na kvalitetnu muziku u moru kiča. 

Utisak

Kao što su to nekada činile Grlom u jagode ili Zaboravljeni, koje scenaristi navode kao veliku inspiraciju, Jutro će promeniti sve je ljubavno pismo od mladih za mlade. Vodič kroz svet milenijalaca i sve prepreke koje moderno doba nosi sa sobom. Bilo da ste ostavili taj period života za sobom, ili ga sada živite ili ste tek na putu ka tome pronaći ćete makar jednu situaciju ili lik u kom ćete se prepoznati. U izobilju loših televizijskih i filmskih ostvarenja ova serija postavila je nove standarde, prodrmala publiku i postala obavezno štivo.

Autro teksta: Jelena Stančić