Kanađani veći pesimisti u pogledu ekonomije od drugih u G7

Kanađani su pesimističniji u pogledu svoje ekonomije od stanovnika ostalih zemalja grupe G7, a to može znatno uticati na oporavak privrede, kažu ekonomisti.

Kako bi došla do korena ovog pesimizma, kompanija Kapital ekonomiks, jedna od vodećih nezavisnih kompanija za ekonomsko istraživanje u svetu, ispitivala je gde su Kanađani bili pre krize i kako sada napreduju.

Kanadska domaćinstva su ušla u pandemiju u slabijem finansijskom položaju. Od finansijske krize 2008/09., Amerikanci su mesecni odnos duga i prihoda smanjili na 136 odsto, a stopa štednje ide i do 7,8 odsto. U međuvremenu, odnos duga i prihoda u Kanadi popeo se na 176 procenata, a stopa štednje iznosi 3,6 odsto.

Amerikanci takođe bolje napreduju tokom pandemije. Capital izračunava da su u Kanadi ukupne zarade opale za 23 odsto od februara do aprila, u poređenju sa padom od samo 10 procenata u SAD.
U Kanadi, Kanadska naknada za hitne slucajeve (CERB) plaća 500 dolara nedeljno, što iznosi oko 45 odsto srednjeg prihoda za radnike koji rade sa punim radnim vremenom.

“U SAD trenutni dodatak od 600 dolara podrazumeva da prosečna naknada za podnosioce zahteva za nezaposlenost iznosi oko 970 dolara nedeljno, odnosno 101 odsto prosečne zarade sa punim radnim vremenom“, saopšteno je iz kompanije.

Veći udar na prihode i slabe finansije domaćinstava sugerišu da će se potrošnja sporije oporavljati u Kanadi, kako se ekonomija iznova pokreće, navodi Kapital.

U Kanadi se očekuje da će potrošnja pasti za 55 odsto na godišnjem nivou u drugom kvartalu, a zatim da će porasti za 45 i 35 procenata u trećem i četvrtom tromjesečju. Ali to bi i dalje omogućilo da potrošnja opadne 5 odsto do kraja 2020. godine. Očekuje se da će potrošnja u SAD pasti samo 3 procenata.

Međutim, danas objavljeno istraživanje pokazuje da su i stanovnici iz ostalih članica G7 sve više skeptični. Rojters prenosi da je u maju u zemljama G7 u celini 48 odsto anketiranih odobravalo način na koji je njihova vlada izašla na kraj sa krizom, sto je pad poverenja sa 50 u aprilu i 54 procenata u martu.
Istraživanje koje je objavila anketna kompanija Kantar pokazalo je da je Britanija zabežila najveći pad od 18 bodova od aprila na 51 odsto.

U Kanadi, SAD, Nemačkoj, Francuskoj i Italiji pad poverenja se kreće između dva i šest bodova.
Istraživanje je takođe otkrilo da se svaka treća osoba oseća nelagodno zbog povratka na svoje radno mesto, sličan broj osoba zeli da radi od kuće više nego pre krize, a otprilike četiri od 10 reklo je da će posećivati restorane, kafiće, pabove i bioskope manje nego pre.

Izvor: tanjug