Kanadska policija uhapsila više od 100 demonstranata u Otavi

Regularna policija u saradnji sa konjičkim policijskim odredom, potiskivala je gomile demonstranata u nameri da ih skloni sa ulica u centru Otave, uhapsivši tokom te intervencije više od 100 ljudi.

Policijske snage su pomerale vozila koja su više od tri nedelje blokirala jezgro kanadske prestonice tokom protesta protiv epidemioloških mera i restrikcije.

Plašeći se eskalacije protesta i nasilja, policija Otave je pokušala da rastera demonstrante izričući mandatne novčane kazne na licu mesta i preteći hapšenjem, dok su stotine pripadnika policije uporedo i uprkos hladnim temperaturama i sveže palom snegu, polako rasčišćavale centralne delove grada.

Tokom dana bilo je napetih trenutaka jer su neki demonstranti silom izvlačeni iz svojih vozila, a drugi, koji su se suprotstavili policijskom napredovanju bacani su na zemlju sa vezanim rukama, javlja Rojters a prenosi Tanjug.

U policijskom saopštenju se navodi da su se demonstranti tokom kasnog popodneva „nasilno ponašali”, primoravajući policiju na intervencije s ciljem da se „rasčisti kritički prostor”.

Izvor: politika.rs