Kanadski parlament proglasio genocidom ruski napad na Ukrajinu

Зграда канадског парламента (Фото EPA-EFE/WARREN TODA)

OTAVA – Kanadski poslanici jednoglasno su usvojili rezoluciju u kojoj se ruski napadi u Ukrajini nazivaju „genocidom”, a članovi parlamenta su poručili da postoji „mnogo dokaza o sistemskim i masovnim ratnim zločinima protiv čovečnosti” koje je Moskva počinila.

U dokumentu koji je u sredu izglasan u Donjem domu kanadskog parlamenta, navodi se da ratni zločini Rusije uključuju masovna zverstva, sistematsko namerno ubijanje ukrajinskih civila, skrnavljenje leševa, prisilno premeštanje ukrajinske dece, mučenje, fizičko i psihičko povređivanje i silovanje, prenosi Tanjug.

Ranije ovog meseca, premijer Džastin Trudo je rekao da je „apsolutno u redu” da se rusko postupanje u Ukrajini nazove genocidom, čime je podržao optužbu koju je pre njega izneo predsednik SAD Džozef Bajden.

Američki predsednik je ranije u aprilu rekao da je invazija na Ukrajinu genocid, ali je dodao da će međunarodni pravni eksperti morati da daju konačan sud o tome, navodi britanska agencija.

Kanada je među brojnim zemljama koje su uvele sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu 24. februara, a juče su one proširene na još 203 osobe, za koje se kaže da su saučesnici u pokušaju ruske aneksije određenih oblasti u regionu Donbasa na istoku Ukrajine.

Vlada Kanade je u sredu dopunila preporuke za putovanja u Moldaviju, navodeći da postoji rizik od oružanog sukoba u samoproglašenom regionu Pridnjestrovlja, na zapadu zemlje, i upozorila svoje državljane da izbegavaju putovanja u tu oblast, prenosi Rojters.

Izvor: politika.rs