Karantin bi doneo više štete nego koristi

Karantin na celoj teritoriji Italije, kakav je viđen u prva tri meseca pandemije korona virusa, doneo bi više štete nego koristi, ocenio je za list „Hafington Post” profesor naučno-istrazivačke bolnice iz Milana „Humanitas”, Paolo Sapada.

Umesto mera koje bi važile za celu zemlju, Sapada sugeriše uvođenje ciljanih, lokalnih mera zaštite od širenja kovida19, koje su prilagođene datoj situaciji.

Po njegovoj oceni, uvođenje policijskog časa od 23 uveče do 5 ujutru narednog dana, upravo ono što je nametnuto regiji Lombardija, neće imati velike rezultate, a oni će se videti tek za 15 dana, koliko je, kako kaže, potrebno da se virus ugnezdi, razvije i pokaže prve simptome.

„Mere treba donositi unapred, anticipirati širenje virusa, a ne nakon što se utvrdi povećanje zaraženih i hospitalizovanih. U protivnom rizikujemo da se nađemo u situaciji koju neće biti moguće kontrolisati”, tvrdi profesor Paolo Spada, prenosi Tanjug.

Po njegovim rečima, uprkos širenju zaraze korona virusa, epidemiološka situacija u Italiji nije na nivou one kada je pandemija bila na vrhuncu.

Dr Spada podseća da je, od marta do aprila, u Italiji bilo dnevno oko pet hiljada novih registrovanih slučajeva zaraze.

„Sada, nakon višemesečnog iskustva, znamo da ih je verovatno bilo deset puta više. Ono što nas dosadašnje iskustvo u borbi protiv širenja kovida19 uči je da je neophodno testirati što više osoba, jer nam testovi omogućuju da na vreme otkrijemo zaražene i preduzmemo mere zaštite”, kaže prof. Paolo Spada.

Naučno osoblje bolnice „Humanitas” se bavi istarživačkim, praktičnim i obrazovnim radom, a bolnica se ceni kao jedna od najuglednijih italijanskih ustanova te vrste.

Od početka krize osoblje „Humanitasa” prati i analizira epidemiološke podatke, a svoje ocene redovno objavljuju na Fejsbuk stranici bolnice.

Izvor: politika.rs