Kijev predao nacrt bezbednosnih garancija

Украјински председник Володимир Зеленски на једном од многобројних међународних састанака(EPA-EFE/LUKAS COCH)

KIJEV – Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je njegova zemlja razmenila nacrt dokumenata oko bezbednosnih garancija sa brojnim zemljama.

„Potrebne su nam bezbednosne garancije brojnih država”, kazao je Zelenski u intervjuu za „Foks njuz”, dodavši da se to odnosi i na članice NATO, kao i zemlje koje nisu deo Alijanse.

Ukrajina pristala na neutralnost, čekaju se garancije

Član kijevske delegacije Aleksandar Čali rekao je da Ukrajina pristala da na neutralan i nenuklearni status, ako joj se daju sigurnosne garancije koje po sadržini i formi treba da budu slične članu pet Severnoatlantskog sporazuma.

Prema njegovim rečima, garancijama bi se predviđala vojna pomoć i uspostavljanje zone zabrane letenja nakon tri dana konsultacija u cilju pronalaženja diplomatskog rešenja, prenosi Tanjug.

Zelenski je naveo da Kijev želi da garanti, uz Ameriku, Britaniju, Nemačku i Tursku, budu i zemlje koje su se same ponudile oko bezbednosnih garancija, a to su Izrael i Irska.

„Želeli bismo i Kina da se uključi. Rusija bi prevashodno trebalo da bude deo tog sporazuma takođe, jer će to biti dogovor između Ukrajine i Rusije. Rusija bi trebalo da bude vezana mirovnim sporazumom, jer je učesnik konflikta”, kazao je Zelenski.

Povlačenje Rusa ostavlja haos

Ukrajinski predsednik tvrdi i da prilikom povlačenja sa osvojenih teritorija, ruske snage miniraju cele oblasti.

„Miniraju kuće, opremu, čak i tela ubijenih ljudi. Ima dosta žica povezanih sa eksplozivom, mnogo opasnosti. Rusi ostavljaju kompletnu katastrofu iza sebe, posebno kod Kijeva”, rekao je Zelenski.

U međuvremenu, Rusija je nastavila sa povlačenjem dela svojih trupa iz oblasti Kijeva i Černigova. Kada je reč o napadu na skladište goriva u ruskom gradu Belgorod, Kremlj je optužio Kijev za taj vazdušni udar iz helikoptera, ali je Ukrajina negirala odgovornost za eksploziju.

„Svakako, ovo nije nešto što stvara dobre uslove za nastavak pregovora”, poručio je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Zelenski je odbio da komentariše da li je naredio napad na rusko skladište nafte.

Izvor: politika.rs