Kim Džong Un na belom konju: “Imperijalisti i klasni neprijatelji …”

Severnokorejski vođa Kim Džong Un jahao je na belom konju uz svetu planinu u svojoj drugoj takvoj simboličnoj poseti za manje od dva meseca, javili su danas državni mediji, dok je njegov vojni šef osudio predsednika SAD Donalda Trampa zbog pominjanja mogućnosti vojnog odgovora Severnoj Koreji.

Planina Pektu i bijeli konji su simboli povezani s dinastičkom vladavinom porodice Kim. 

Kim je tamo ranije ritualno odlazio pred donošenje važnih odluka.

Komentari njegovog načelnika Generalštaba najnoviji su znak da su izgledi za nastavak nuklearnih pregovora Severne Koreje i Sjedinjenih Država nejasni.

Severna Koreja je zaprijetila dodatnim provokativnim akcijama ako Sjedinjene Države ne podnesu predlog za spas pregovora do kraja ove godine što je rok koji je Kim odredio Vašingtonu. 

U sredu uveče, Pak Džong Čon, načelnik Generalštaba (Severno) Korejske narodne armije, izdao je saopštenje u kojem zamera Trampu zbog nagoveštaja da SAD mogu upotrijebiti vojnu silu protiv Sjeverne Koreje ako diplomatija ne uspije, i upozorio da će svaki napad izazvati “užasne” posljedice po – Amerikance.

“Upotreba oružanih snaga nije privilegija samo Sjedinjenih Država”, rekao je Park.

Rekao je da je Kim takođe bio “nezadovoljan što je čuo” Trampov komentar.

Govoreći u Londonu gdje je bio na samitu NATO-a, Tramp je u utorak rekao da je njegov odnos sa Kimom “zaista dobar”, ali ga je pozvao da nastavi sa opredjeljenjem za denuklearizaciju.

Tramp je dodao: “Imamo najmoćniju vojsku koju smo ikada imali, i daleko smo najmoćnija država na svijetu, a nadamo se da nećemo morati da je upotrijebimo. Ali ako budemo morali, upotrijebićemo je”.

Tramp je ranije prijetio da će baciti “vatru i gnijev” na Sjevernu Koreju i ismijevao Kima kao “maloga raketnog čovjeka” kada je 2017. godini izvršio niz testova oružja s ciljem izgradnje nuklearno naoružanih raketa sposobnih da dostignu američki kontinent.

Ali, njegov komentar u utorak o mogućoj upotrebi vojne sile razljutio je Sjevernu Koreju jer on u posljednje vrijeme nije izgovarao takve prijetnje, već je Kimu dijelio pohvale. U septembru prošle godine Tramp je Kima nazvao “vrlo otvorenim” i “sjajnim” i rekao da su se on i Kim “zaljubili”.

Kim je ranije nazvao Trampa “mentalno poremećenim starcem”.

Državni mediji Sjevera su danas objavili niz fotografija Kima kako jaše konja po sniježnoj planini Pektu zajedno sa suprugom i sa svojim zvaničnicima, svi na bijelim konjima.

Kim se posljednji put na konju popeo na tu planinu, najvišu na Korejskom poluostrvu, sredinom oktobra.

“Imperijalisti i klasni neprijatelji sve luđe pokušavaju da podriju ideološki, revolucionarni i klasni položaj naše stranke”, rekao je Kim u očiglednoj referenci na SAD i Južnu Koreju.

“Uvijek ćemo živjeti i raditi u borbenom duhu (planine) Pektua”.

Pregovori o nuklearnoj aktivnosti mjesecima su u zastoju, a Sjeverna Koreja pokušava da izbori velike olakšice od sankcija i garancije spoljne bezbednosti u zamjenu za djelimičnu denuklearizaciju. Kim i Tramp sastali su se tri puta.

Ministarstvo spoljnih poslova Sjevera upozorilo je u utorak da je sasvim na Sjedinjenim Državama da odaberu koji će “božićni poklon” dobiti od Sjevera. 

Zvaničnici Sjeverne Koreje ranije su rekli da od toga ša će SAD preduzeti zavisi da li će Sjeverna Koreja ukinuti svoj moratorijum na rakete dugog dometa i nuklearne probe.

Prošle nedjelje, Sjeverna Koreja je isprobala isaljivanje projektila iz, kako je rekla, “super velikih” višecjevnih lansera raketa, za koje je vojska Južne Koreje rekla da su pale kraj istočne obale Sjeverne Koreje.

Zvanična sjevernokorejska novinska agencija KCNA je danas najavila da će Centralni komitet vladajuće Radničke partije krajem decembra razmotriti “ključna pitanja” u kontekstu “promijenjene situacije u zemlji i inostranstvu”.

Kim je u ponedjeljak posjetio okrug Samđijon u podnožju planine Pektu da bi prisustvovao svečanom završetku radova kojima je tamošnji grad pretvoren u “simbol moderne civilizacije”, javila je KCNA. 

Tamošnji grad ima muzej porodice Kim, skijašku stazu, kulturne centre, školu, bolnicu i fabrike.

Samđijon je bio jedan od glavnih građevinskih projekata koje je Kim pokrenuo u nastojanju da poboljša životni standard svog naroda i ojača svoju vladavinu. 

Niz građevinskih projekata je viđeno kao demonstracija njegove vlasti uprkos međunarodnim sankcijama od kojih se očekivalo da će smrviti privredu Sjeverne Koreje i prinuditi ga da digne ruke od svog nuklearnog programa.

Izvor: Vijesti.me