Kim Džong Un najavio bolje odnose Pjongjanga sa svetom

Posle priznanja da petogodišnji ekonomski plan nije ispunio očekivanja severnokorejski lider se založio za jačanje diplomatskih odnosa sa drugim zemljama.

Posle izvinjenja naciji, a potom priznanja grešaka u razvoju zemlje zato što petogodišnji ekonomski plan nije ispunio svoje ciljeve, Kim Džong Un je otišao korak dalje. Trećeg dana kongresa vladajuće Radničke partije severnokorejski lider je kao novi politički stav proglasio potrebu sveobuhvatnog poboljšanja međunarodnih odnosa Severne Koreje sa ostatkom sveta, javlja državna agencija KCNA.

Za sada nije precizirano koje poteze vrhovni vođa namerava da povuče kako bi izvukao svoju zemlju iz izolacije i nekako olabavio pritisak međunarodnih sankcija, ali je naglasio potrebu jačanja međukorejskih odnosa i diplomatskih odnosa sa drugim zemljama.

Budući da se partijski kongres održava dve nedelje uoči smene vlasti u Vašingtonu, utisak je da Kim Džong Un  najavom otvaranja prema svetu zapravo šalje poruku novom predsedniku Džou Bajdenu. Kimova „politička romansa” sa Donaldom Trampom u prvom delu mandata američkog predsednika je završena bez opipljivih rezultata. Posle dva zvanična susreta u Singapuru i Hanoju i trećeg, naizgled „ spontanog” na granici dve Koreje, nije se daleko odmaklo od pokušaja nuklearnog razoružanja Pjongjanga u zamenu za ukidanje američkih sankcija.

Očito je da je Kim Džong Un hteo da bude proaktivan i da predupredi dodatno zaoštravanje odnosa sa Belom kućom, pogotovo što je Bajden tokom predsedničke kampanje severnokorejskog lidera nazvao „manijakom”. Kako  javlja AP, Pjongjang bi preko Seula ponovo mogao da promoviše inicijativu za poboljšanje odnosa dve Koreje, pre nego što zatraži razgovore sa novom Bajdenovom administracijom.

Posmatrači su očekivali da će Kim iskoristiti prvi kongres vladajuće Radničke partije u poslednjih pet godina kako bi uputio pomirljive diplomatske gestove Seulu i Vašingtonu dok se kod kuće suočava sa produbljivanjem ekonomskih problema. Zbog sankcija SAD, prirodnih katastrofa i situacije sa pandemijom  korone  severnokorejska privreda prolazi kroz ozbiljnu ekonomsku krizu. I pre početka osmog partijskog kongresa Pjongjang je povukao potez koji nagoveštava da ne želi da ostane potpuno izolovan  od međunarodne borbe protiv kovida 19.

Iako Severna Koreja zvanično tvrdi da nema nijedan slučaj obolelog od virusa korone, zatražila je pomoć od međunarodne organizacije da garantuje ravnopravan globalni pristup vakcinama. Prema navodima „Volstrit džornala”, Pjongjang je podneo zahtev Gavi, Međunarodnoj asocijaciji za vakcine, za dobijanje cepiva protiv kovida 19.  Njujorški dnevnik dodaje da je Severna Koreja poslednjih nedelja kontaktirala nekoliko evropskih zemalja i raspitivala se o tome kako da nabavi vakcine.

Organizacija Gavi odbila je da potvrdi tu informaciju, ali je navela da je zahtev za vakcine zatražilo 86 zemalja, od 92, s nižim prihodima, a koje ispunjavaju uslove za program Kovaks čiji je cilj pravedna distribucija vakcina. Inače, za tu grupu zemalja u koju spada i Severna Koreja Kovaks je obezbedio 1,3 milijarde doza vakcina kojima bi trebalo da se pokrije 20 odsto populacije tih zemalja.

Višednevni kongres vladajuće Radničke stranke na kojem se donose glavne smernice u razvoju zemlje za narednu „petoletku” počeo je Kimovim priznanjem da  je ekonomski plan zacrtan 2016. omanuo.

„Strategija je trebalo da bude ispunjena prošle godine, ali su ciljevi strahovito izostali u gotovo svakom sektoru”, rekao je Kim.

Da ipak ne bi izgledalo sve tako sumorno severnokorejski vođa je u svom uvodnom govoru rekao da je zemlja od  prethodnog kongresa postigla „veliku pobedu”  u jačanju svoje moći i globalnog prestiža. Kim je pre svega mislio na vojni napredak koji je kulminirao 2017. godine uspešnim testovima interkontinentalnih balističkih raketa koje su u stanju da dobace do teritorije SAD.

Izvor: politika/milenko pesic