Kim odbio poziv da poseti Južnu Koreju

Lider Severne Koreje Kim Džong Un odbio je poziv predsednika Mun Džae Ina da posjeti Južnu Koreju naredne nedelje, preneli su danas južnokorejski mediji. 

Južna Koreja je naredne nedelje domaćin samita lidera jugoistočne Azije u lučkom gradu Busan, a Mun je izrazio nadu da će Kim učestvovati na tom skupu.  

Lider Severne Koreje dobio je 5. novembra lično pismo od Muna, ali je poziv odbio, prenijela je severnokorejska agencija KCNA i dodala da Južna Koreja ne poštuje odluke dogovorene između dvije zemlje i podriva bilateralne odnose jer se suviše oslanja na SAD.  

“Kako možemo da sjednemo s nekim i rješavamo probleme s takvim partnerom koji sve pažljivo prenosi nekome spolja, i nema ni nezavisnost niti autonomnu viziju”, navela je KCNA.  

S obzirom na neuspjeh prethodnih sastanaka, sastanak Sever-Jug “samo forme radi, ne bi ničemu služio”, dodala je sjevernokorejska agencija.  

Mun se već dugo zalaže za zbližavanje sa Pjongjangom i sastao se sa Kimom tri puta tokom prošle godine. Takođe je doprinio organizovanju prvog samita Kima sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom u junu 2018. godine u Singapuru.  

Donald Tramp, Kim Džong Un, Sjeverna Koreja, SAD, Sjeverna Koreja i SAD
Sa susreta lidera Sjeverne Koreje i SAD Kim Džong Una i Donalda Trampa(Foto: Reuters)

Međutim, odnosi između dvije Koreje su zahladnjeli poslije neuspjelog drugog samita Tramp-Kim u februaru ove godine u Hanoju.  Pjongjang zamjera Seulu zajedničke vojne vježbe sa SAD i suspendovao je skoro sve zajedničke projekte.

Izvor: Vijesti.me