Kimovo „čudovište” cilja Ameriku

Usred globalne pandemije virusa korona, Severna Koreja je organizovala masovnu vojnu paradu na kojoj se nije mogla videti nijedna zaštitna maska, pa su se i suze slobodno slivale niz lice vrhovnog vođe Kim Džong Una, koji je sebi dozvolio trenutak emotivnosti bez presedana, izvinjavajući se za sve svoje propuste u upravljanju izolovanom zemljom pod pritiskom zaraze i sankcija.

Pod drugim uslovima, to bi bilo više nego dovoljno za udarne vesti, ali je ovog puta jedno „čudovište” pojelo svu pažnju. Komentari su usredsređeni na nova oružja koja je severnokorejska vojska prikazala na ovoj proslavi 75. godišnjice stvaranja Radničke partije.

Kim je tu priliku izabrao da svetu pokaže da su njegovi naučnici razvili interkontinentalni projektil koji je, sudeći po fotografijama, kako za svetske medije ocenjuju poznavaoci oružja, ne samo krupniji, nego i još većeg dometa i razornije snage od onih kojima bi mogao da pogodi Evropu i SAD. Zbog toga je odmah i prozvan „čudovišnim”.

Novi projektil izgleda da nije testiran, sem ako Severna Koreja nije nekako uspela da to izvede, a da niko ne primeti, što je suštinski nemoguće. Stoga su njegovi istinski dometi i dalje tajna. No, prema onome što je viđeno, nadmašuje i „hvasong 14” i „hvasong 15”, testirane 2017. godine.

Čini se, pritom, da Severna Koreja nije radila samo na dosegu projektila, nego i na tome da ga opremi višestrukim nuklearnim bojevim glavama. Dosadašnji arsenal Kimove armije mogao je poneti samo po jednu bojevu glavu te vrste. To je, primećuju komentatori, otežavajuća okolnost po odbranu SAD ili bilo koje druge zemlje koja bi se našla na udaru severnokorejskog nuklearnog napada, jer bi za svaku od bojevih glava novog projektila moralo biti lansirano po nekoliko presretača.

Još jedan razlog za brigu jeste i kamion koji je nosio taj projektil. Kako za Bi-Bi-Si podseća Melisa Hanam, stručnjak za oružje za masovno uništenje, pre ove parade se procenjivalo da Severna Koreja može ispaliti najviše 12 interkontinentalnih balističkih projektila. To je zaključeno na osnovu podatka da Kimove snage imaju šest lansera, te da bi svaki mogao ispaliti maksimalno dva projektila pre nego što bi stigla američka odmazda.

Tih šest lansera su teški kamioni nelegalno uvezeni iz Kine 2010. godine i modifikovani, navodi Melisa Hanam. Na paradi ovog vikenda, međutim, takvih kamiona je bilo i više, zbog čega se veruje da Severna Koreja i dalje nekako uspeva da uprkos sankcijama nabavi delove za lansere, kao i da je industriju za njihovo prilagođavanje razvila do te mere da bi jednom možda mogla biti u stanju i da ih sama proizvodi.

Uzimajući sve ovo u obzir, brigu zbog novog projektila nije izrazila samo Južna Koreja, nego i mnoge druge zemlje. Među njima je, na primer, i Izrael, koji se, kako pišu tamošnji mediji, pribojava da bi dosadašnja saradnja Irana i Severne Koreje u razvoju projektila mogla da se protegne i na poslednje dostignuće Kimovih naučnika.

Uplašenima za utehu ostaje nada da novi projektil neće proći testiranje ili, pak, da i ovo „čudovište” u stvarnosti ne postoji, to jest da je Kim opet, kako je to umeo da radi i ranije, na paradu izveo maketu da bi zastrašio svet. I u tom kontekstu se shvata trenutak u kojem je organizovana ova parada, epidemiološki visokorizična i za zemlju koja tvrdi da u njoj nema nijednog slučaja virusa korona: kao poruka Americi pred njene predsedničke izbore da Severna Koreja nije odustala od razvoja svog nuklearnog oružja.

Izvor: politika.rs