Kina gradi veliki centar za karantin zbog korona virusa

Veliki centar za karantin sa više od 4.000 soba gradi se u severnoj Kini zbog žarišta zaraze kovida-19 u Šindjiadžuangu, gradu od više od 10 miliona stanovnika u provinciji Hebej.

Satelitski snimci Evropske svemirske agencije pokazuju ogromne promene u poslednjih deset dana na prostoru gde je bila samo ravna površina pre nego što je počela gradnja 13. januara.

Vide se redovi montažnih kuća. Zvanični list Pipls dejli (People’s Daily) prenosi da je 600 soba bilo spremno do 19. januara i još 3.600 će biti dodato do završetka izgradnje.

Gradjevinski radnici i materijal poslati su iz cele zemlje da se pomogne u izgradnji centra, javili su državni mediji. To je uobičajena praksa u Kini da se mobilizuju resursi iz cele zemlje u borbi protiv katastrofa i drugih kriza.

Prošle godine dve bolnice izgradjene su za nekoliko dana radi lečenja pacijenata od kovida-19 iz Vuhana, gde je korona virus prvo primećen.

Kina je u velikoj meri suzbila domaće širenje virusa ali se bori protiv novih žarišta ove zime na hladnom severu.

Nacionalna zdravstvena komisija saopštila je danas da je zabeleženo 145 novih slučajeva zaraze u poslednja 24 časa, uključujući 11 u provinciji Hebei.

Centar za karantin treba da primi osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim od korona virusa. Svaka soba, namenjena za po jednu osobu, velika je 18 kvadratnih metara, i opremljena je posteljinom, stolom, klima uredjajem, televizijom i vajfajem, prenosi Čajna njus servis.

Nalazi se u okrugu Džengding, predgradju Šidžiandžuanga. Taj grad koji je glavni grad provincije Hebei, nalazi se oko 260 kilometara jugozapadno od Pekinga.

Izvor: beta.rs