Kina i SAD postigle dogovor da nastave komunikaciju o ekonomskim vezama

Kina i Sjedinjene Američke Države (SAD) su postigle dogovor da nastave da održavaju komunikaciju o ekonomskim vezama, nakon jutrošnjeg sastanka visokih zvaničnika dve zemlja, saopštilo je Ministarstvo trgovine Kine.Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG) u razgovorima potpredsednika kineske vlade Liu Hea, koji je  i šef kineske strane u sveobuhvatnom kinesko-američkom ekonomskom dijalogu, i američke ministarke finansija Dženet Jelen (Janet Yellen)istaknut je značaj kinesko-američkih ekonomskih odnosa.

Obe strane veruju da su kinesko-američki ekonomski odnosi veoma važni, navodi se u saopštenju ministarstva.

“U duhu jednakosti i medjusobnog poverenja, sprovedene su opsežne razmene u pogledu makroekonomske situacije i bilateralne i multilateralne saradnje, te su iskreno razmenjena mišljenja o pitanjima od zajedničkog interesa i izražena je spremnost da se nastavi komunikacija”, navodi se u saopštenju.

Do razgovora je došlo manje od nedelju dana nakon što je Liu obavio telefonski razgovor sa američkom predstavnicom za trgovinu Ketrin Tai, 27. maja.

Dve najveće ekonomije potpisale su sporazum prve faze u januaru prošle godine, posle gotovo dvogodišnjeg trgovinskog spora. Kina se složila da kupi dodatnih 200 milijardi dolara robe i usluga od SAD pre kraja 2020. i 2021. godine, u odnosu na iznos iz 2017. godine.

SAD bi trebalo da smanje neke carine koje je nametnuo bivši američki predsednik Donald Tramp do kraja 2021. godine.

Međutim, zasad su obe strane daleko od planiranih ciljeva.

Portparol kineskog ministarstva trgovine Gao Feng ranije je rekao da bi i Kina i SAD trebalo da se založe za primenu trgovinskog sporazuma prve faze izmedju dve zemlje.

Izvor: beta.rs