Kina napravila imitacije američkih brodova za vojne vežbe

Kineska vojska napravila je imitacije u obliku nosača aviona američke mornarice i drugih američkih ratnih brodova, verovatno za potrebe obuke, u pustinji u Sinđanu, prenosi Rojters.

Imitacije plovila pokazuju napore Kine da poboljša odbranu od nosača aviona, naročito onih koji pripadaju američkoj mornarici, pošto rastu tenzije između Vašingtona i Pekinga zbog Tajvana i Južnog kineskog mora.

Na satelitskim snimcima se vidi oblici američkog nosača aviona u punoj veličini i najmanje dva antiraketna sistema u onome što se čini kao novi poligon za vojne vežbe u pustinji Taklamakan.

Američki pomorski institut je, pozivajući se na podatke obaveštajne agencije “All Source Analysis” saopštio da se u tom kompleksu testiraju balistički projektili.

Kineski raketni program je u nadležnosti Narodne oslobodilačke armije Kine, a ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtev za komentar.

Prema godišnjem izveštaju Pentagona, kineske snage su prvi put ispalile rakete u Južno kinesko more u julu prošle godine. Tada je ispaljeno šest “df-21” balističkih projektila u vodama severno od arhipelaga Spretli, na području u moru na koje polaže pravo nekoliko zemalja.

Američki držani sekretar Entoni Blinken rekao je u julu ove godine da će SAD braniti Filipine ukoliko dođe do napada u Južnom kineskom moru i upozorio Kinu da prestane sa “provokativnim ponašanjem”.

Izvor: reuters/rts.rs