Kina poručila SAD da pozovu SZO da tamo istražuje poreklo kovida-19

Kina je danas pozvala SAD da Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) omogući da istraži poreklo tamošnjeg izbijanja epidemije kovida-19, nakon što je SZO završila svoj terenski rad u kineskom gradu Vuhanu.

„Želimo da američka strana poput Kine, zastupa otvoren i transparentan stav i da pozove stručnjake SZO u SAD da sprovedu istraživanja i kontrolu porekla koronavirusa”, saopštio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin, prenosi Rojters.

Nekoliko sati nakon što je tim SZO saopštio preliminarne nalaze na konferenciji za novinare u Vuhanu u utorak, Vašington je rekao da želi detaljno da ispita podatke koje je tim koristio u zaključku da virus koji izaziva kovid-19 nije poreklom iz laboratorije u Vuhanu, a da slepi miševi ostaju verovatni izvor infekcije.

Sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki izjavila je juče da američka vlada nije bila uključena u planiranje i sprovođenje istrage SZO i da želi da izvrši nezavisnu reviziju nalaza i osnovnih podataka ove misije što je izazvalo veoma negativne reakcije u Kini, javlja Tanjug.

Poreklo pandemije koronavirusa, koja se prvi put pojavila u Vuhanu krajem 2019. godine, veoma je politizovano, a Kina zastupa teoriju da je kovid-19 stigao u zemlju iz inostranstva, navodi agencija.

Izvor: politika.rs